Ekonomist

ЧЛАНЦИ

Бродарство и Народна Привреда)

Значај бродарства по Народну Привреду долази у ред оних чињеница, које су биле запажене још из најранијих времена, и којима је, баш због тога, од увек поклањана достојна пажња од стране државних власти.

Ако бацимо један, ма и летимичан поглед кроз светску историју, моћи ћемо лако запазити, да је развитак привреде код многих држава, или још тачније њихова и привредна и политичка снага стајала у најинтимнијој вези са развитком њихова бродарства. Примери ове врсте изобилују; и ми ћемо овде навести само неколико најмаркантнијих.

Стари Египат и Вавилон имали су, на врхунцу своје политичке снаге, врло јако развијено бродарство на Нилу, Тигру и Еуфрату. Феничански и грчки градови имају да захвале само своме бродарству за ону улогу коју су играли у историји Старога Века. Рим је тек онда постао „господарем света“, кад је, благодарећи својој марини, постао господарем Средоземнога Мора. Развитак, кулминација и пропадање средњовековних италијанских и ханзеатских градова иде потпуно паралелно са развитком и опадањем њиховог бродарства. У Новом Веку, после проналаска Америке, Шпанија, Португалија, Холандија и Енглеска заузимају по оном истом реду примат у политичкој историји, по коме је реду и њихова

+) Реферат проф. Др. Милана Тодоровића, одржан у име Београдске Трговачке, Индустријске и Занатске Коморе на редовној годишњој Конференцији Комора од 94, и 25. јуна 1926. године у Љубљани.