Ekonomist

461

"трговачка марина заузимала прво место у пловидби по Атланском и Тихом Океану.

(С обзиром на овако тесну везу не може нас ни мало извенадити околност, да је државна власт — и старе, и средњевековне, и модерне државе — поклањала бродарству увек своју нарочиту бригу и старање. Ову бригу и старање уживало је бродарство чак и онда, када је делокруг (сфера) рада државних власти био много ужи но данас. Мора се на име нагласити, да је акција државних власти код држава Старога и Средњега Века била много ужа и једностранија, но што је то случај код данашње — модерне — државе. Модерна држава развија своју делатност на свима пољима: поред бриге за одбрану против спољног непријатеља и за одржање правног поретка, модерна држава развија врло јаку акцију и на широком пољу културног и привредног развитка. Друкчије је било, у овом погледу, у државама Старог и Средњег Века: оне се брину само за одбрану и само донекле за одржање правног поретка, док се културно и привредно поље оставља приватној иницијативи и каритативним установама.

Па ипак, као што смо већ споменули, бродарство је уживало нарочиту бригу и старање и код државе и Старог и Средњег Века, — и, додајемо одмах, ова брига и старање били су потпуно разумљиви и на свом месту, јер је бродарство не само економска, већ у исто време и политичка институдија. Код државе Старога Века бродарство се јавља, у првом реду, као политичка институција: оно је потребно, да се одбију непријатељски напади; потребно је, да се врши завојевање туђе територије; јака марина је средство, да се одрже у зависности освојене провинције; помоћу бродарства заснивају се колоније и факторије, и исте одржавају у заједници са метрополом.

Али, уз ову политичку функцију, због које му је свакако и указана она брига и старање, и код државе Старога Века бродарство није било ограничено само на то. Оно је и тада имало и своју економску улогу, која је нарочито у временима мира и затишја, била од великог значаја : феничански и грчки бродови обављали су готово целокупну трговину између Истока и Запада; римска марина омогућавала је размену до-