Ekonomist

468

нарице стварају крстарице; да нагласимо најзад, мада је то свима познато, и улогу снабдевања, коју у рату врши трговачка марина.

Карактеристично је, и стога заслужује да се обнови у нашој меморији, да су, у размаку од пуних 2500 година, два велика државника мал те не са истом фигуром обележила политички значај бродарства. Темистокле је обележио „бродове као атинску територију“; Бизмарк је гледао у „таласима снагу Немачке“.

У излагању које предходи показали смо, да су све државе поклањале бродарству врло велику бригу и старање; сада нам преостаје да изнесемо, да у разним временима и разним државама ова брига и старање нису били увек једни и исти. С обзиром на конкретне прилике и потребе а нарочито с обзиром на то, да ли је у даном моменту предоминирала политичка или економска функција бродарства, старање држава за бродарство није било увек и свуда једно и исто: у разним државама предузимане су једновремено неједнаке мере у циљу потпомагања бродарства; у једној и истој држави предузимане су, у разним временима, различите мере.

У следећем ми ћемо изложити, наравно само у крупним потезима, разноврсне мере које су, у разним временима и у разним државама, предузимане у циљу потпомагања бродарства; указаћемо на промене које су, у току времена, у том погледу наступиле; покушаћемо, најзад, да те мере систематски групишемо, те да на тај начин конструишемо привреднополитичке системе за унапређење бродарства.

1). Државе Старога Века решиле су проблем унапређења бродарства на један радикалан, а у исто време врло прост начин, на име пушем државног бродарства.

Држава сматра бродарство као једну државну институдију, или, да се тачније изразимо, као једну грану државне управе, исто онако као што је на пр. војска, суд, полиција и т. д. Самим тим решен је и проблем унапређења бродарства: држава сама гради бродове из својих средстава, она их сама експлоатише.')

1) Постоји, до душе, и у држави Старога Века приватно бродарство, али у малом броју, и држава му не поклања никакву пажњу. То су мали чамци и једрилице, који врше саобраћај на најкраћим растојањима.

Што се тиче гусарења, које је тада било прилично развијено, државна брига иде на то, да га уништи.