Ekonomist

462

бара између појединих области пространога Римскога Царства, — водећи, наравно, увек борбе с пиратима, који су својим пљачкама тај промет чинили несигурним.

Нешто друкчија је улога бродарства код државе (тачније код градова) Средњега Века. Овде политичка и економска функција бродарства стоје, рекло би се, у равнотежи, и тешко би се могло казати, која је од тих функција важнија. Венеција и Ђенова одржавају многобројну марину (око 3000 бродова), која служи колико ратним толико и економским циљевима: помоћу ње оне одржавају и политичку и економску превласт на обалама Средоземнога Мора. Поредећи значај (важност) једне и друге функције код сваке поједине градске државе могло би се, можда, утврдити следеће правило: почетак и свршетак, т. ј. доба стварања односно деклинирања ангажује у јачој мери политичку улогу марине, — треба освајати онд. треба се бранити; средина, т.ј. време од кад је политичка снага солидно заснована па до почетка деклинације, ангажује у јачој мери њену трговачку улогу.

Код модерне државе претеже, како то бар изгледа, економски значај бродарства. Свака држава има, или бар треба да има за циљ, да обезбеди својој трговачкој марини што јаче учешће у поморском саобраћају. Јако учешће домаће марине у поморском саобраћају пружа нам, поглавито, три користи, на име:

1). Олакшава домаћим производима долазак на светску пијацу, и то под најповољнијим условима за конкуренцију;

2). Олакшава домаћим фабрикама снабдевање са потребним сировинама и материјалом, — опет под најповољнијим условима;

3). Утиче, повећавањем прихода посредним и непосредним путем, да се добије повољан (активан) платни биланс.

Али, уз ову економску функцију, бродарство није ни сада изгубило свој политички значај. Јака трговачка марина сматра се и данас, и са пуно права, као најпоузданији извор и као најбоља школа која лиферује кадар за ратну морнарицу;) још и данас се, у случају потребе, од трговачке мор-

1) Kana ce nocne победе присталица слободне трговине, имао укинути

Кромвелов навигациони акт, Хускисон је с правом признао његове заслуге за стварање кадра за ратну морнарицу.