Ekonomist

484

тај део код Грка садржи све оно што садржи код нас, нити пак наш део садржи све што се налази у одговарајућем делу грчке статастике. Грчки део „дрва за грађу у опште“ не садржи дрво за бродске конструкције, нити даске за сандуке; напротив, наш део не садржи дрво у облицама и железничке прагове. Те разлике у значају, садржају и обиму појединих назива налазе се веома често, и само један марљив, мунициозан и опрезан преглед целе статистике наше и грчке може створити базу за упоређење односних статистика.

Учешће пореских обавезника у доношењу и извршењу државног буџета.

За наше данашње, казало би се модерно схватање о држави, изгледа сасвим природно и разумљиво, да порески обавезници, као лица из чијих прихода држава узима суме које су јој потребне за задовољење јавних потреба, узимају активно учешће: и у утврђивању тих јавних потреба; и у утврђивању пореског оптерећења; и у извршењу самог буџета.

Али ова, за наше модерно схватање тако природна и разумњива појава, није увек таква била; и ако би се човек мало прошетао кроз светску историју, он би могао констатовати, баш у овом погледу, две значајне чињенице, на име: 1) да порески обавезници нису увек узимали учешћа у доношењу буџета; 2) да је то учешће — пошто је, уз дуге борбе, било најзад извојевано — претрпело, у току времена, врло осетне измене. и

У следећем изложићемо главне фазе у развитку овог питања, с напоменом, да се ограничавамо на опште примедбе, не улазећи нигде у детаље самога проблема, — ограничавање неопходно потребно кадгод се једно иначе крупно питање излаже у оквиру једног кратког чланка.

1. Прва фаза има се квалификовати кав потпуна безправност пореских обвезника у доношењу и извршењу буџета.

Ово је случај код апсолутне монархије (деспотије), али