Ekonomist

483

прецизности и оскудица комплетних података. Њене особине са гледишта вредности самих података које садржи изнете су у претходним одељцима.

Као и стара царинска тарифа, тако и трговинска статистика Грчке, све до конца 1925 године, дели робу на 20 категорија, и то: | Жива стока.

li. Животињски производи и 1. Производи риболова IV. Пољопривредни производи У. Уља и уљне супстанције М! Шумски производи УП. Биљне боје и танин МШ. Сирови минерали и метали 1Х. Хемијски и апотекарски производи Х. Рађене коже и кости Х. Намештај и други дрвени објекти ХИ. Продукти шећерне индустрије ХШ. Вина, ликери и алкохолна пића ХУ. Предиво и тканине ХМ. Израде од спарте, кудеље, јуте XVI. Производи стаклени и земљани

ХМП. Објекти од минерала и метала

" ХМШ. Музички инструменти и научне справе.

Х1Х. Хартија, папирне и граверске израде

ХХ. Објекти од комбинованих материјала.

Сам овај распоред који се знатно разликује од клсификације робе у нашој статистици спољне трговине у великој мери отежава рад на упоређењу података о размени производа. Улазећи дубље у детаље грчког распореда робе, та тешкоћа добија све то веће размере. Узећемо само један пример ради илустрације.

Грађевно и остало полупрерађено (тесано и пилено) дрво налази се код нас у трећем одељку ! дела тарифе (производи шумарства). Под редним бројем 152 налази се „дрво за грађу без разлике“. У грчкој статистици постоји такође део „шумарских производа“ и то као посебна категорија. И тамо се налази разред „дрво за грађу у опште“. (под бр. 50). Међутим, не треба се преварити тим општим насловом, јер нити

.