Ekonomist

490

чланови парламента брину се, у првом реду, о томе, да из општег буџета извуку што веће суме за свој изборни округ; после тога долази брига за њихову ужу домовину (покрајину), која се испољава у томе, да се у општи буџет унесе што већи кредит за потребе појединих покрајина, — што се тиче пореских терета — дакле једног питања које тангира интересе целине, — за ова питања налази се у таквим парламентима врло мало. осећања и разумевања.

Једва је и потребно додати, да ће овај процес бити бржи одн. да ће тежње парламента у овом правцу бити брже и потпуније остварене, ако би и чланови владе били рукововођени истим жељама, што је, на жалост и сувише чест случај, јер су и они и народни посланици и припадници појединих покрајина, те и ко њих предомира не брине за интересе целине већ за интересе његовог изборног округа одн. уже домовине. Има ли пута и начина да се сузбије штетан рад парламента у овом правцу>

У погледу на менталитет који је створен оним нездравим односом између чланова парламента и њихових бирача, лако је наћи против-отвор. Буџетско право Парламента има се ограничити само на његову сарадњу у вотирању државних прихода (пореза), т.ј. Парламенат се има питати за свако завођење нових одн. за свако повећање постојећих пореза. Што се тиче државних расхода, овде се Парламент има ограничити само на негативну улогу, на име, да одобри или не расходе које је влада предложила; позитивна улога која би се састојала у вотирању нових или у повећавању предложених партија расхода, имала би се потпуно укинути.

Као што се види, овај је лек у примени, и он се у примени показао као врло добар, — према томе нема за сада никакве потребе да се експериментише с неким новим леком.

Овај други случај је много тежи, јер овде могу доћи у колизију два интереса, ча име политички и финансијски.

Финансијски интерес захтева финансијску аутономију. Будући да у федералној држави и чланови парламента каои чланови Владе сматрају општу државну касу као нешто туђе и страно, из чега је севап (патриотизам) извући што више за потребе своје уже домовиме, то би најбољи лек био, као што