Ekonomist

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ

Izveštaj trgovačke i obrtničke Komore u Zagrebu za godinu I925. — U Zagrebu 1926. Vlastita naklada Komore.

(Овај извештај заслужује по својој садржини нарочиту пажњу. Први део овог извештаја је један озбиљан покушај да се јавности пружи информативан преглед привредног развитка целог подручја загребачке Коморе. Овај преглед поред тога што подвлачи извесне привредне моменте из живота целе земље у опште и загребачког подручја напосе, пружа и нешто детаљније прегледе привредног стања ове области у 1925. години, и то груписане овако; пољопривреда, сточарство и сточарски произзоди, перад и произиводи, пчеларство и производи, свилогојство, лов и промет крзном, риболов и промет рибом, промет колонијаном робом, индустрија и промет њеним производима (овај је преглед детаљно дат по појединим индустриским гранама), хотелска индустрија и промет странаца, повчарство.

У нашој држави изгледа да званични кругови немају свести о значају статистике, јер ми не само да немамо добро уређену статистику, већ би: могли рећи да је без мало никако немамо. У толико више пада у очи овај покушај који је више анкетни но статистички (ма да у њему има и статистичких података). Када би све наше коморе дале овакве извештаје, могле би добрим делом да попуне празнину коју у овом погледу чини осуство званичне иницијативе.

У овом делу привукао је нарочито моју пажњу јелан пасус који карактерише данашњу нашу тако звану привредну кризу. Тај пасус гласи: „Садања је криза наше привреде заправо последица процеса оздрављивања и сређивања, па њени учинци не морају бити апсолутно штетни с опћег економског

ЕКОНОМИСТ

O. 505

гледишта, већ донекле и повољни, јер своде нашу привреду у нормалне колотечине развоја те показују уједно и пут, којим она мора крочити, жели ли се у најтежим приликама одржати. Инфлација је створила много шта нездрава, и нема ништа природнијег од тога, да у процесу пречишћавања отпане оно, што је сувишно и што нема никаквих предувјета за успјешан даљни опстанак и развој. Зло је само, што овај процес пречишћавања захваћа често пут, и она подузећа, чије је пословање основано на посве солидној и злравој основици. У томе и лежи најштетнији утицај кризе, у којој се већ двије године ломи наш привредни живот“.

Други део овог извештаја односи се на сам рад Коморе, који указује на свестраност коморине инипијативе Овде су ме пријатно изненадили „статистички подаци и пописи“, који се односе не само на приходе Коморе, већ пружају статистички преглед „привредних организација подручја Трг. и обрт, Коморе у Загребу“. И ако је ово последње само један скроман почетни корак у нашој статистици, он у толико више заслужује похвале, 'што се код нас иначе говори о привредним питањима и води привредна политика без привредне статистике.

Трећи део извештаја садржи нацрт закона о Привредном Савету, правилнике о разним моментима из делокруга Коморе, итд. Овде пада у очи попис књига које је Комора прибавила за своју књижницу. Тај попис показује да се Комора интензивно интересује не само практичним питањима са свога подручја већ целокупним друштвеним животом нашег народа — у свима правцима и из свију крајева.

Уз овај извештај штампани су и ови прилози;

99