Ekonomist

596

7 У протоколу парафована тач. ПИ! италијански делегати изравили су жељу, да обе стране раде на томе, да се између обостраних бродарских друштава закључе споразуми, који би имали за циљ : да се што боље опслужују морска пристаништа уговорних страна; и да се избегне конкуренција између обостраних бродарских друштава. Наша делегација изјавила је, да ће наша влада ићи на руку закључењу таквих споразума. |

Наивна и безначајна на први поглед, ова одредба добија врло велики значај, и с обзиром на њену генезу, као и с обзиром на њену непрецизност.

Још у почетку преговора 1921 год., Италија је учинила предлог, да обострани бродови могу вршити обалску пловидбу (каботажу) између јадранских портола, који су припадали пре рата А.-угарској Монархији. |

Из посве појмљивих разлога наша Краљевина није могла тај предлог прихватити; али, да не би дошло до прекида пре говора, унета је горе цитирана одредба у протокол парафована, која има да буде као једна врста компромиса.

Из историје ове одредбе могла би се допста тачно прогнозипрати и њена судбина у будућности. Уговорне стране даће јој, свака ва се, посве неједнако тумачење : Италија ће се трудити да провоцира »споразуме« о вршењу обалске вловидбе; наша Влада одбиће а рпог сваки такав споразум с позивом на чл. 28 уговора, којим се каботажа резервише за домаћу марину, — на тај начин бићемо непрестано у дипломатској преписци, а није искључена ни могућност спора пред избраним судом.

— Одредбе о пловидби, по гласу закљ. протокола уз чл. 1, односе се само на морску пловидбу. Што се тиче речне пловидбе уговор о њој не говори, — значи, да је у овом погледу свака уговорна страна сачувала пуну слободу опредељивања, да регулише речну пловидбу на начин, како она нађе ва најцелисходније. Од овога правила уговор је учинио два изузетка, које ћемо сада споменути.

1. да италијанске морске бродове ујемчена је уговором могућност, да могу пловити узводно: ув Зрмаљу до Обровца, уз Крку до Скрадина, п ув Неретву до Метковића. Ието право стипулирано јегу корист наших морских бродова, т. ј. они могу пловити узводно до пристаништа у Фану, Пизару и Равени.