Ekonomist

20)

1. Одредбе које пмају за циљ да регулишу узајаман промет добара ;

2. Одредбе које се односе на права и обавезе — правни положај — обостраних поданика ; Е

3. Одредбе које регулишу саобраћај (железнички и пловидбени) ;

а. Остале уговорне одредбе т. ј. одредбе које, по предмету који регулишу, не улазе ни у једну од прве три групе.

1. Одредбе које регулишу промет добара.

Италијански уговор регулише узајамни промет добара на исти начин, како је то регулисано у већини предратних уговора. У овом погледу заслужују помена следеће чињенице.

1. Уговор прокламује потпуну слободу трговине између области уговорнит страна, т. ј. уговорне стране примиле су обавезу, да међусобни промет добара — увоз, извоз, транзит — неће спречавати никаквим забранама ни ограничењима.

Обавеза уговорних страна: да не могу ваводити никакве

забране, — ублажена је тиме, што су уговорне стране резервисале себи право, да могу заводити и забране — увозне, извозне и прововне — у неким изузетним, у самом уговору (чл.

7) изрично и лимитативно побројаним случајевима, на име:

а) за ратни материјал (у изванредним околностима):

в) с обзиром на јавну безбедност;

с) с обзиром на санитарну и ветеринарну полицију; и

4) за предмете државног монопола.

Сем ова четири одступања, која ћемо наћи у свима предратним трговинским уговорима, италијански уговор одређује (Р. Р тач. У) : »да принцип слободне трговине (чл. 7. уговора) не важи ни за увоз вина, сем у границама у којима не смањује ограничења која сада постоје, или доцније буду заведена

" Нагласићемо одмах, да је ова уговорна слобода трговине нешто сасвим друго од режима слободне трговине, који се ставља као антитеза заштитном систему. Уговорна слобода трговине не ставља никаква ограничења у погледу царинског оптерећења, она само искључује могућност извозних, увозних и транзитних забрана; што се царина тиче, уговорне стране задржавају одрешене руке, у колико, наравно царине не би биле везане уговорном тарифом. Према томе принцип уговорне, слободне трговине не би био повређен ни при тако високим заштитним царинама, које иду чак до прохибиције.