Ekonomist

701

тих разлога имају максимум у марту, и приходи од такса и трошарина, чији максимум пада такође на месец март. Па како максимум ових последњих прихода варира из године у годину, то можемо сматрати да је ова појава случајна, пошто се пресечна величина израчуната само на основу трију година не може сматрати меродавном у овом случају.

Долазимо на тај начин до питања о томе : могу ли се у опште коефицијенти, које смо израчунали на основу података само за три године, сматрати као доста поуздани путоказ, да се на основу тих података праве ма какви закључци о извршењу буџета доцнијих година. Признајемо радо, да су податци недовољни, нарочито ако се узму у обзир јаке флуктуације у приходима: час једни, час други узроци утичу на то да је расподела прихода исте врсте у узастопним годинама ипак сасвим различита : падне ли Ускрс на месец април или на месец март, изврши ли се утеривање прихода успешније у једној години но у другој, па највад и случајни факат, да се неки приходи књиже раније или доцније — све ово може да утиче на резултат. Ипак и поред свију својих резерви сматрамо, да су ипак наши коефишиента ближи ucmuhu него проста п једноставна. подела 100 на 12 за све врсте притода подједнако.

Међутим горе изнети коефициенти у својој примени дају резултат, који се-знатно разликује од једноставног коефициента 8.330. Читамо, на пример, у Политици од 25. јула о. г. белешку о томе, да је за месец април наплаћено од разних артикала монополских свега 193,876.919 динара (према 188,020.690 динара у месецу априлу 1926. године). Наводе се даље детаљни податци о продаји појединих артикала, из којих се види, да су ове године подбацили за 6,268.945 дин. приходи од петролеја и за 2,785.280 дин: приходи од соли, али пошто су ови губитци надокнађени повећаном продајом дувана и других артикала, то целокупан приход даје повећање према приходу прошле године.

Али при крају белешке налазимо напомену, да је по буџету збило предвиђено« (2) свега 200,408.383 динара, а наплаћено само 193.876.919 динара. Међутим, ако се примени наш коефициенат 7.459 ва месец април, то се одмах види, да се у месецу априлу није смело предвидети више од !80,425.250 динара. Ако су стварни приходи изнели за 79) више од ове суме, ово долази можда стога, што је ове године Ускрс био у мају месецу. У овакоме елучају пак не може се правшта онај неповољан закључат, до којега се долази упоређењем бројева горње белешке.