Ekonomist

709

nara, danas iznaša tek oko 150 milijona pa to slabljenje od 650 miljona dinara znatno Je uplivisalo na visinu pokrića.

Kako smo vidjeli devizna zaliha pala je u toku ove godine za preko 600 milijona dinara. Nu ako uzmemo u obzir, da Je dne 31. augusta prošle godine devizna zaliha Narodne Banke prelazila jednu milijardu ı 200 milijona dinara, moramo na žalost priznati da Je u toku Jedne godine devizna zaliha pala za preko jedne milijarde dinara. Ja dozvoljavam da je u augustu prošle godine, slicajem raznih prilika devizna zaliha bila veća nego što to dozvoljavaju naše prilike, nu ipak moram priznati da ni tako malena zaliha deviza kakova Je sada zadaje brige ı mora siliti odgovore faktore da poduzmu potrebite mjere da zadrže stabilnim kurs dinara.

Izvozna sezona koja već nastupa imaće tu posljedicu da je momentana opasnost po kurs dinara ukljonjena, nu treba voditi računa o tome dali smo dovoljno spremni za svaku eventualnost, ı koje mjere treba poduzeti da se pod svaku cijenu zapriječi OsOilacija dinara.

II.

Opadanje devizne zalihe Narodne Banke једап је dokaz više, da se naše privredne prilike ne razvijaju povoljno. Smanjenje te zalihe za samih 8 mjeseca od 800 milijona na ispod 200 milijona najboljim je znakom, da je naša platežna bilanca u poslijednje vrijeme u znatnoj mjeri pasivna. U normalno vrijeme, pasivnost, jedne platežne bilance dolazila je do izražaja u smanjenju zlatne zalihe, pa se pomoću diskontne politike odmah sve poduzimalo, da se ta pasivnost ukloni ı da se zlatna zaliha opet ojača. Danas pasivnost platežne bilance najbolje se konstantira u smanjenju devizne zalihe emisijone banke, samo što poslije rata diskontna politika nije uvjek u stanju, da ponovno uspostavi ravnotežu u platežnoj bilanci.

Skoro sve devize od našega izvoza, sve devize od dobivenih inozemnih kredita kao ı emigranskih doznaka dolaze.na naše domaće burze isto kao što se na njima koncentrira ı sva potražnja naše uvozne brgovine kao ı potražnja za one kredite koji su već dospjeli kao ı za ostale potrebe na stranim platežnim sredstvima. „Već od prvih dana ove godine, potražnja za devizama bila je stalno jača od ponude pa je iako rijetko prošao jedan čitavi tjedan a da Narodna Banka nije bila prisiljena da intervenira ı da iz svojih