Ekonomist

708

рагњеђи dočim razliku današnjeg tečaja knjiži na računu „,kurs 'diferenca” koji se nalazi pod skupnim imenom „,saldo raznih alktivnih računa”. Taj je račun iznašao koncem 1995 oko 755 milijona dok је koncem augusta o. с. iznašao samo 248 milijona. Dapače dne 22. augusta saldo je bio samo 177 milijona.

. Međutim pod stavkom saldo raznih računa ne nalazi se samo račun „kurs dilerenca” nego ı neke druge manje pozicije. Tel kad bi nam bila poznata visina tih pozicija, mogli bi tačno utvrditi koliko je saldo na računu kurs diference. Pregsledajući izvještaje Narodne Banke za prošlu godinu nalazimo, da je u nekim momentima saldo ostalih računa iznašao do 100 milijona dinara. Uzmemo li u obzir da se pod cifrom od 218 milijona koliko iznaša saldo raznih računa koncem augusta o. g., nalazi za nekoliko desetaka milijona dinara i saldo drugih računa, to račun „kurs diferenca” mogao je iznašati toga dana oko 150 milijona dinara.

Prema tome analzirajući račun „depo ma strani” i račum „saldo raznih računa” mi dolazimo do zaključka da devizna zaliha Narodne Banke per Sl augusta mogla Je iznašati najviše 150 milijona dinara.

Tek sada kad smo bar približno utvrdili koliko iznaša devizna zaliha Narodne Banke, možemo izračunati metalnu podlogu naših novčanica kao ı odnos njihovog pokrića.

Koncem augusta o. g. zlatna zaliha iznašala je 82 milijona zlata ıli preračunato u dinare 900 milijona dinara. Iznos od 18 milijona srebra, koji se nalaze kod Narodne Banke, preračunat čemo po istom paritetu premda toliko ne vrijedi, ı dobivamo iznos od 200 milijona dinara. Uzmemo li još i vrijednost deviza sa 150 milijona dinara vidimo da sveukupna metalna podloga novčanica Narodne Banke iznaša oko 1.250 milijona dinara što obzirom na opticaj od 5.470 milijona dinara koji je bio 31. augusta, znači da su naše novčanice bile pokrivene tek sa 22%, dakle znatno manje nego novčanice naših susjeda ı znatno manje od onoga pokrića koje se Je tražilo prije rata. |

Pokriće naših novčanica iznašalo je koncem 1925 сса 30%, dakle bilo je znatno povoljnije nego što je sada. Naš opticaj u ovih 8 mjeseca 1926 pao Je od 6.063 milijona na 5.470 milijona dakle skoro za 600 milijona dinara, a ipak je pokriće palo za skoro 1}. Znak, da Je metalna podloga pala u daleko većem omjeru nego što Je to bio slučaj sa opticajem. I zbilja dok je devizna zaliha Narodne Banke koncem 1925. iznašala preko 800 milijona di-