Ekonomist

712

Veoma se često događa da u pojedinim državama, premda imaju aktivnu platežnu bilancu u izvjesnom djelu godine situacija nije tako povoljna, dapače može da nastupi i izvJesan deficit. Tako agrarne države, u jesenskim mjesecima imaju aktivnu,a u proljetnim i ljetnim mjesecima opet pasivnu platežnu bilancu. Zadaća је Jedne smišljene devizne politike, da u jesenskim mjesecima preuzimlje višak deviza, da ih u pasivnim mjesecima stavlja na raspolaganje privrednom svijetu i tako svoju valutu poštedi oscilacija ı prema core i prema dolje.

lako je van sumje da Je naša platežna bilanca u izvjesnim mjesecima pasivna i to znatno, teško Je već sada definitivno utvrditi dali mi imamo aktivnu ili pasivnu platežnu bilancu. Obzirom na agrarnu strukturu naše države, nama se može lako dogoditi, da u godinama povoljne žetve i povoljnih cijena za agrarne produkte, imamo aktivnu platežnu bilancu a da u nepovoljnim godinama opet imamo pasivnu. Prema tome, devizna zaliha naše Narodne Banke morala bi biti tako znatna, da ne samo može pokriti pasivnost u proljetnim i ljetnim mjesecima, nego da bude dovoljna i onda ako nas Je zadesila jedna veća nedaća, pa imamo na koncu godine ipak pastvnu platežnu bilancu. Primjerice, da su kiše Još dulje trajale, naša bi žetva ove godine tako podbacila, da bi sigurno imali pasivnu trgovačku a time i platežnu bilancu, budući da su kod nas ostale stavke platežne bilance i onako pretežno pasivne. Ni danas još sa sigurnosti ne možemo utvrditi, da li će u najskorije vrijeme naša trgovačka i naša platežna bilanca biti aktivna pa prema tome još uvjek ne možemo sa sigurnosti tvrditi, da је minula svaka opasnost po stabilitet kursa dinara. Mi smo agrarna država, pa uspjeh ili neuspjeh naše žetve odlučuje ı o aktivnosti naše trgovačke a time ı platežne bilance, koja opet djeluje na stabilnost kursa naše valute. Za potpuno normaliziranje naših privrednih prilika, prijeka je potreba da našu valutu učinimo neodvisnom o slučajnom ispadu Jedne žetve. U tom cilju prvi Je ı glavni zadatak, da je devizna zaliha Narodne Banke tako znatna, da može mirno da potpuno pokrije deficit u prilivu deviza ı Jedne izrazito loše godine.

III:

Glavna je mjera za stabilizaciju naše valute a bime i naših privrednih prilika, Jačanje devizne zalihe Narodne Banke. Naša će valuta biti potpuno stabilna ı ulijevaće potpuno povjerenje