Ekonomist

725

да he велике потребе грчких пијаца као последица насељавања избеглица, бити редуциране кад дело колонизације буде успешно завршено, те ваља тежити да та редукција падне што мање на терет нашега извоза.

Наш извоз хране и сировина за Грчку, који нам доноси сваке године преко пола милијарде динара, треба очувати, треба га управо унапредити, јер постоје економски услови за његово унапређење. Главно је с наше стране учинити му извесне олакшице, у првом реду спустити возарину, и обезбедити на грчкој страни његово нормално пласирање, —

То није све. Ми имамо пуно индустријских производа које можемо извозити за Грчку, које треба да извозимо за Грчку, пошто Грчка такве производе увови из других земаља. Извоз: нашег брашна може се удесетостручити, извоз шећера упетостручити под повољнијим возаринским околностима. Извоз ужарије може добити веће размере ако би се редуцирала висока царина у Грчкој. Исто то важи и за извоз керамичких производа и дрвеног намештаја. Под повољнијим околностима, могли бисмо такође развити извоз хемијске робе, израда од метала и дрвета, и извозити кожу и хартију, можда и алкохолна пића, као ликере и шампањер. Све су то могућности од великог интереса за нашу народну привреду, могућности којима треба дати повода да се испоље.

Какве су сада могућности за увоз из Грчке 2 Увоз јужног воћа одржаваће се, свакако, али се неће повећати, пошто представља нормално задовољавање наших потреба. Увоз уља као сировине престаје, јер добијамо овај артикал из земље: наше уље од маслинових кошчица из Далмације конкурише успешно грчкој роби у самом Битољу ! Увоз кожа и вуне може се сматрати као ненормална појава, те ће као таква престати једног дана. Зелени грчки сапун већ је потиснут са наших пијаца, бели ће несумњиво имати сличну судбину. Остаје још памучно предиво. И поред великог броја предионица које раде у земљи, наше су потребе толике да се престанак увоза грчког предива још не може сагледати. Премда је у опадању, увоз тога артикла одржаваће се свакако још доста времена. Опште узевши, перспектива нашег увоза из Грчке није најлепша за Грчку: ван сумње је да ће се Грчка трудити да је поправи, али ваља имати на уму да овде није толико у питању добра воља, колико економски капацитет.