Ekonomist

734

А док се не престане с том праксом, док се не уведе једна озбиљна штедња, док се многи садањи државни издаци не пребаце на општинске, среске и обласне самоуправе, док се, на тај начин, не онемогући финансирање једнога државнога привреднога програма, дотле нам спаса нема.

УВОЗ.

8. Привредни Конгрес се није бавио питањем увоза ; само је г. Милутин Станојевић, подпредседник Конгреса, дао новинарима интервју, којим се дотакао потребе и државне и приватне штедње. А приватна штедња се може остварити или својевољним уздржавањем од куповине извесних артикала, или државним оптерећењем њиховим у толикој мери, да се просто куповати не могу.

А таквих артикала има подоста.

На пример, и оволика набавка аутомобила, који скупо коштају, троше огромне количине бензина а не служе привредним потребама (осем по изузетку), несравмерна је и према степену наше привреде (јер је она бесконачно неразвијена), и према оскудној мрежи наших желевница, п према јадном стању наших друмова; аутомобили се могу набавити тек на високом ступњу националног богатства, при изванредно густој мрежи железничкој п код перфектних друмова.

Увоз свиле, коју, на жалост, и наш паупер троши, права је лудост с обзиром на нашу тешку привредну кризу, која неће тако брзо проћи ; у место да нашу сопствену свилу одвијамо, предемо и ткамо, па да је и сами трошимо и да је извозимо. 9. Чак и многе друге артикле не би смели увовити, све док се у нас капитали не акумулирају бар у најмањој мери; јер данас ми немамо довољно капитала ни за саму трговину, а камо ли ва индустрију, већ се налавимо, знатним делом, још у фази зеленашког капитала, пошто трговина и занат, ma MH знатан део индустрије, плаћа кредит 18 до з0оју, а земљорадња 70, 100, 150, чак и 2009 ! Код таквога скупога кредита морају многи артикли увова отпасти, да би се, чак и тим путем, а не само својевољном штедњом, могли акумулирати домаћи капитали, а да би, после, с јевтиним кредитом ушли у трговину, у занат, у индустрију, у земљорадњу. Јер, без тога ће образовање домаћих капитала ићи необично споро.

Привредници по политлака.

10. По завршетку Конгреса Привредника дали су новинарима своје изјаве г.г. Радојловић и Александар. Изјава г. Радојловића је од особитога привреднога интереса. Он је, на име, рекао :