Ekonomist

769

делова. Али је прављење разлике корисно са тачке гледишта статистичке процедуре«.

Директно прибирање бројних података састоји се у набрајању свих индивидуалних манифестација проучаваног феномена ; типично директно прибирање бројних података је попис. Има три врсте директног прибирања бројних података.

Прва је беспрекидно ; друга је периодично ; и трећа изузетно директно прибирање бројних података.

Безпрекидно прибирање односи се на феномене, који се јављају безпрекидно, а врше се у извесним добима. За пример могу да послуже трговинске статистике.

Периодично прибирање односи се на феномене, који се модификују полако и које, према томе, треба опсервисати само с времена на време. За пример могу послужити пописи становништва. |

Изузетно прибирање односи се на феномене, који се јављају изузетно. За пример могу да послуже прибирања бројних података о здравственим приликама у случају изузетних стања (епидемије).

Директно прибирање врши се на два начина : аутоматски и вољно (намерно). Аутоматско прибирање се врши спонтано, т. ј. произилази из самих институција или обичаја. За пример могу нам послужити црквене статистике, које се воде у црквеним · књигама.

Вољно, (намерно) директно прибирање је оно, код кога је потребно нарочито истраживати јединице, које служе предмет ове врсте прибирања. За пример могу послужити : попис сетановништва или индустријске статистике.

Према томе беспрекидно директно прибирање врши се аутоматски, а периодично и изузетно вољно (намерно).

Органи прибирања могу бити: јавни или приватни. Јавни су када зависе од администрације (државе и њених делова). Приватни су, када зависе од изолованих или удружених приватних људи. |

»Индиректно прибирање бројних података је оно, које се односи само на један део јединица опсервисаног фонемена«.

Постоје две врсте индиректног прибирања.

· Прва је естимативно ; друга је пропорционално.