Ekonomist

j|- A. TO

- МЕ

сличан начин, претпостављају да ће разликом новога поступка, у односу на промет, бити доведени у положај да извесне потребе из унутрашњости државе подмирују под скупљим условима него што је то био случај до сада, сматрајући да жито IT кромпир нису једина насушна потреба живља њиховога краја.

(С друге стране привредни кругови из залеђа, а међу њима првенствено млинарска индустрија Хрватске п Славоније, тврде да им је, одвајањем локалног промета из лучке повластице по ранијем типу, нанет један тежак ударац за њихов будући рад. Они сматрају Приморје у неколико за природна тржишта својих производа. А са новим стањем су незадовољни јер верују да су новим саобраћајним поретком од њега одсечени.

Млинари хрватско-славонски нарочито живо негодују. Њих нова тарифа за »пасивне крајеве« погађа двојако: док на једној страни пружа могућност сарајевским млиновима, да јефтинијом добавом жита са севера, по повлашћеном ставу изузетне локалне тарифе бр. 39 — јер у њој није изричито наглашено да ли предузећа ове врсте имају права да се њоме користе или га немају, те тако располажу са две повластице, наведеном тарифом као п локалном изузетном тарифом бр. 34 која се односи на довоз жита до млинова — они уживају једну премију за извоз брашна до Метковића ; на другој, опет, страни загребачки и осјечки млинови с правом подозревају да ће »тарифа за пасивне крајеве« дати подстрек за развој млинарских предузећа у нежитарским крајевима од Сплита на југ до Боке.

То је најбитније што се, за тренутак може казати о суштини нове лучке тарифе. Но с обзиром на форму ваља нагласити ово : Лучка тарифа садржи 48 лучких тарифа, конструпсаних најчешће тако да се њихово дејство простире у правцу лука. Међу њима у већини налазе се артикли старе локално-лучке тарифе са једним додатком нових артикала који се јављају као резултат нових потреба и одлука Тарифског Одбора(лучке тарифе ва пирит, уљане погаче, угљену киселину, магневит).

Локадна тарифа има два вида али са истим дејством. Она важи за извозни и локални промет. С тога је подељена на два раздела : изуветне и извозне тарифе. Изузетних има 40, извозних 34. Према броју остале су готово непромењене. По дејству такође.