Ekonomist

817

За ову појаву постоје стручна и полузванична тумачења. Тврди се, пре свега, да је искључење наше Солунске воне из ма какве врсте повластица, сличних по суштини и дејству новом лучком режиму, учињено свесно и намерно. Хтело се, наиме, да та празнина буде попуњена директним тарифама ради којих су, ув остале ствари политичке и привредне нарави, ту скоро вођени и завршени преговори у Атини.

Неулазећи у практичну целисходностовакветактике, у чију сепскреност неможени за тренутак сумњати, аликоја је непзбежно подређена тренутнтим погодбама и приликама привреде појединих крајева наше државе пада у очи једна ствар и то: да је ово пштање са чисто народног терена пребачено на, мање више, међународни терен. Да ли је, одиста, било умесно, остављати наш промет преко Солуна, за наш споразум са Грчком > Зар се није то питање могло решити унутрашњим тарифским мерама, једним посебним режимом налик на лучки режим, или путем успостављања извесног броја посебних изузетних и извовних тарифа за производе који на грчким пијацама имају велику прођу до граничног прелава код Ђевђелије > Па онда и ово: зашто је за цемент дата извозна локална тарифа, а за жито и млинске производе није» Ова појединост несумњиво заслужује изузетну пажњу пошто је са више страна, у последње време, било подвучено да је наше учешће у снабдевању Грчке предметима исхране, брашном и житом у првоме реду, врло малено. Позната је ствар да цемент у Грчку може извозити поглавито Беочинска фабрика, јер Раљска и Поповачка предузећа те врсте не испољавају тако широке прохтеве. Према томе у питању је, мање више, једно предузеће. С друге стране, још је више позната ствар да млинови у Скопљу, Куманову, Лесковцу и Нишу са техничким постројењем подешеним поглавито за извозне сврхе, и чији број као и капитал инвестиран у њих није тако беззначајан, морају због тарифе да ограничавају капацитет производње и да се међусобно гушају и кољу ва локалне пијаце најближег кружног залеђја.

Као што се да видети сва ова питања истакнута су у име начела практичне целисходности, и нарочито у вези са прешним потребама привредника. Као таква никако не би требала да се пренебрегавају.

Мало чудно и још мање похвално пада у очи и то да су преговори за склапање директних тарифа са Грчком вођени