Ekonomist

POI

825

вајмове за подизање пруга које нису тако потребите као што је потребито опће уређење нашег саобраћаја, значило би довести у питање државне финансије. Лако је поједином мјесту тражити ову или ону пругу, ну ствар добива сасвим други изглед кад се морају наћи и средства за ту пругу и кад се има осигурати укамаћење уложеног капитала.

Ш.

Ми допуштамо да су везе Београда и многих других наших крајева са нашом обалом Јадрана лоше и да треба све подузети да те везе буду боље. Ну водећи опет рачуна о нашим финансијама треба видјети да ли се са знатно мањим средствима не даде постићи, ако не бар исто оно што би се постигло са пројектима Београд— Сплит и Београд— Котор, а оно бар нешто што би бар ва сада одговарало нашим потребама.

Ми ту у првом реду мислимо на изградњу такозване Унске пруге, пруге која је на дневном реду већ којих 50 година. Између Бихаћа скрајње станице пруге Суња— Бихаћ (прикључак пруге Београд— Загреб), и станице Зрмања, жељезничке пруге Огулин—Книн— Сплит, треба изградити само 86 километара да се добије израван спој Београд—СОплит. По рачунима самог инж. Миленковића изградња те пруге коштала би 225 милијона динара, дакле износ који се даде много лакше намакнути него 4 милијарде потребите за остале пројекте пруге Београд Јадранско Море, а према томе и камате те амортизација биле би знатно мање тако да би их могао поднети и наш редовити буџет.

Осим те предности да треба изградити само 86 километара, ова траса има ту предност да одпадају сви ти тунели од 12 километара. Дуљина читаве пруге Београд—Инђија—ВинковциБрод—Суња— Нови Бихаћ—Зрмања—Книн—плит изнашала би 698 километара или пак до Шибеника 671 километар. То вначи да би овај спој Београда са морем био дуљи за 100 километара од пруге Београд—Сарајево—Сплит или за 80 километара дуљи од пруге Београд—Шабац— Котор.

Код удаљености од 600 километара, 100 километара тарифално не играју тако пресудну улогу, а како је познато, да ли ће промет струјити овом или оном пругом не одлучује толико даљина колико висина воварине, Будући да се на прузи преко Бихаћа и Книна има изградити само 86 километара и будући

54*