Ekonomist

ЕР

с —- (из

829

Сва дискусија и све полемике о изградњи пруге БеоградКотор н Београд—Сарајево— Сплит изгледа нам скроз сувишна јер емо тврдо увјерени да се за дуги низ година не ће градити ни једна ни друга. Једино што би се могло изградити то је пруга преко Уне, ну ми, бавећи се недостижтвим плановима пи основама, не ћемо остварити ни оно што је оствариво.

Др. Иво Белан.

ПРИВРЕДНА ХРОНИКА

Из праксе Државног Савета по Финансијским споровима

1.- Ј. С. из М. од стране обласне финансијске дирекције у Новом Саду осуђен је на казну од 6.600 динара а у смислу чл. 116. пи 135. трошарин. правилника, зато што није тачно водио књиге по обрасцу 27 истога правилника о набавци и продаји алкохолних пића. Против ове одлуке о казни именовани се жалио Министарству Финансија, (Ген. Дир. Посред. Пореза) и молио је да се иста одлука обласне финанс. дирекције поништи као противна закону.

Министарство Финансија решењем својим од 4. марта 1925. године Бр. 10352-Ген. Дир. Посред. Пореза — трошаринско оделење) оснажило је пом. одлуку обласне финане. дирекције у Новом Саду и то са ових равлога : »Да је описима чина и сопственим признањем жалиоца утврђено да се регистар тачно не води, чиме је учињена кривица која се казни по тач. 135 чл. 116 трошаринског правилника.

Његови наводи да је заузет својом економијом и да не може регистар водити не може му служити за оправдање, јер му је дужност поставити таково лице у локал које ће знати регистар водити, а не поставити оно лице, које је неписмено. Да је у сваком од ова три случаја кривица у поврату«.

Противу овога решења Министарства Финансија, именовани је поднео жалбу Државном Савету. Жалбени наводи су следећи : »Строгост, којом је у овом случају закон примењен могла би се односити на крчмаре, гостионичаре у градовима код којих