Ekonomist

ЕН сета Би 52 __- БРАЉЕ ЛУ. Барај >

RO = И бр M] 612.

eo —

ЕКОНОМИСТ

ГОДИНА УП ЈАНУАР 1927 БРОЈ 1

РАСПРАВЕ

Де Г. БОГИЋ,

Количина у Југославији потрошених животних

намирница и њихова калориметриска вредност 1924—1925.

Увод

Намера ми је, да у овоме раду прикажем колико се код нас, у току раздобља 1924—1925, потрошило, од прилике, животних намирница; колика им је била калориметриска вредност и, најзад, да упоредим, у томе погледу, нашу земљу са неким другим европским земљама.

Хтео сам, поред тога, да утврдим, дифрама,-да ми имамо, и кад одбијемо извоз, у нашој вемљи довољно хране, Ba све наше грађане. Та храна, међутим, није равномерно пораздељена, тако је створено једно нездраво стање: изобиље на једној, а оскудица на другој страни. Императивна је потреба за народ и за државу да се продуктивни слојеви друштва хране у довољној мери. Што то још није случај, томе није криво недостајање средстава, потребних за исхрану — тих средстава имамо доста! — већ модерни капиталистички режим, који, како са правом тврди А. СОтобјаћп у својој »Сопциалној Патологији«, осуђује, перподично, широке слојеве становништва на лошу псхрану са својим високим конјунктурама с једне и са својим кризама с друге стране, тако да периоде незапослености прекидају, и одвише често и одвише дуго, периоде рада. Поред тога су и у »нормалним« временима, и плате и надншце продуктивних слојева одвише ниске (ва стан не би се смело трошити више од 10—15, а са огревом и осветљењем, више од

Еа