Ekonomist

76

Закон о консулатима и правилник о консуларној служби

Примајући ресор Министарства Спољних послова, г. др. Н. Перић. је између осталога велику пажњу обратио на питање о реорганизацији консуларне службе. По његовом налогу директор консуларно-трговинског оделења сазвао је био 17 јануара једну интерминистриелну конференцију. Поред преставника Министарства Трговине и Индустрије, Правде, Војске и Морнарице, Просвете, Пољопривреде и Вода, п Социјалне Политике и

- Главног Генералштаба, присуствовали су конференцији и преставници београдске Трговачке Коморе, Централе Индустријских Корпорација и Загребачке Трговачко-Обртничке Коморе.

Конференција се бавила претресом питања како да се преуреди садашња консуларна служба да би могла што потпуније одговарати савре- меним државним, административним ш привредним потребама. На крају претреса донет је закључак по коме се има : 5 У

1. образовати један ужи одбор од преставника Министаретва Спољних Послова, Трговине и Индустрије, Правде и Социјалне Политике са задатком да изради нацрт новог консуларног Закона за Краљевину С.Х (С,

2. да тај исти одбор спреми нацрт правилника о раду консуларних преставника у иностранству. |

Овај посао треба да се заврши најдаље за две до три недеље дана. Када одбор буде готов са нацртима, биће позвати пленум конференције да их претресе.

Правилник о раду консуларних преставника треба да буде тако -иарађен да га Министар Спољних Послова, у случају да Народна Скупштина не стигне да усвоји Закон о консулатима, може са одобрењем Министарског Савета у виду упуства одмах ставити на снагу.

Конференција о плану жељезничке мреже

Ужи одбор пленума велике конференције званичних, техничких и привредних стручњака по питању израде нацрта нове жељезничке мреже за целу Краљевину завршио је свој рад у првој половини месеца јануара.

Закључак одбора држи се у тајности. Он ће члановима пленума бити заопштен, у облику једног извештаја. На основу тога плонум ће наставити свој претрес. Чланови пленума позвати суза 3 фебруар.

Издање Солунске Коморе

Трговачко- Индустријска Комора наше Краљевине у Солуну, отпочела је, о своме трошку издавати кратке привредне публикације на француском језику. Прва публикација се односи на нашу пољопривреду. У њој је помоћу објављених званичних статистичких података као и на основу повремених извештаја појединих привредних Комора и установа у кратко приказато стање појединих грана пољопривредне радиности и кретање извоза аграрних производа. На крају публикација садржи прегледан списак извозника за сваки производ понаособ.

Идућа публикација Коморе биће посвећена Саобраћају у Краљевини (5 Хеб

Власник за Друштво, Председник Одговорни уредник Милић Радовановић Никола Стапаревић Јованова, 77 3 ' Цар Урошева ул. 17

ГРАФИЧКИ ЗАВОД »МАКАРИЈЕ« А.Д. БЕОГРАД— ЗЕМУН