Ekonomist

149

је по површини велико 42,6 кмг, дубине до 10 м. Ми имамо највећи део језера око 40 км , па следствено пи највише рибе. Обала је грчка гола и песковита, док је наша обрасла трском, коровом п травом. Интересантно је забележити, да се риба повуче у месецима кад се хвата и једе готово сва на нашу страну тако, да су Грци принуђени од нас куповати. Велики Бечкерек. Јован С. Радуловић, управник царинар нице.

ПРИВРЕДНА ХРОНИКА

Из праксе Државног Савета

Г. М. В., индустријалац из Београда преставкама својим од 1. јануара 1926. године Бр. 5. и од 20. јануара 1926. године Бр. 257, жалио се Министру Трговине пи Индустрије противу савива и рада ванредног збора акционара Акционарског Друштва М. В.А. Д. у Београду, сазватог од стране надзорног

одбора. тога друштва за 30. децембар 1925 године. Од свога тражења он је одбијен решењем Министра Трговине и Индустрије од 27-11-1926 године Бр. 257. То решење гласи : »Жалилац је навео да је збор неправилно сазват, јер друштво Милан Вапа А. Д. и не постоји, што се види из чињеница : да је Управа Државних Монопола ставила прибелешку на непокретност, машинерију и инсталације фабрике те тиме узела улогу повериоца а не улогу акционара ; да и сама Управа Државних Монопола не схвата друкчије то- питање, наводећи и одлуку њену од 2. новембра 1925. г. МБр. 207445 и МБр. 222084 које подноси у препису :

Да је нарочитим уговором између њега и Управе Државних Монопола утврђено, како се имају бирати чланови у Управни и Надзорни Одбор и да збор, чак и када би се могао конституисати, не би могао вршити избор без пристанка условљеног уговором, наводећи уз то, да је он по чл. 33. друштвених правила доживотни члан и председник Управног Одбора; да према уговору ва Управни Одбор он, кандидује пет чланова, а пет чланова Управа Државних Монопола и да је он са својим члановима поднео оставку ; да на збору акционара није било акционара и да акције нису могле бити депоноване, пошто нису ни издате.

По расмотрењу жалбе и акта овога предмета нашао сам: да је Министар Трговине и Индустрије по чл. 5. Закона о акцио-