Ekonomist

475

А. Стварно насељених колониста има 5.582, а подигнутих кућа је било 2.908.

5. Број нових села, колонија има 110. Мање групе кућа нису урачунате у ове колоније.

Као што се види, од колониста врло велики број нису могли да подигну куће због тога, шта сама држава није могла да да довољно помоћи, а средство из буџета, као и из самога доларског зајма нису била довољна. Већ ови бројеви показују како колонисте, па и мештани имају врло велике потребе за кредитом и зајмовима а успешна колонизација у већем стилу може се извршити само већим новчаним помоћима или од стране државе или од каквих привилегованих установа.

Насељавање у јужним крајевима било је боље организовано од колонизације у северним. Колонизација у северним крајевима вршила се у главном на основу наредбе министра за аграрну реформу од 27. августа 1920. г. и на основу законских прописа који вреде за велике поседе. За насељавање употребљена су земљишта изнад максимума, као и нека ошштинска земљишта и манастирска, или земљишта т. зв. мртве руке. Насељавањем у северним крајевима користили су се у главном добровољци и ова наредба министра за аграрну реформу управо односи се на насељавање добровољаца, којима се даје земљиште на обрађивање у закуп, пошто дефинитивног закона о прелазу у својину није било. Колониста или добровољац дужан је да се стара да вемљиште обрађује и да плаћа закупнину као и остали интересенти, с том разликом да сами добровољци не плаћају закупнину, али све друге дажбине, док колонисте плаћају исту закупнину и све друге дажбине као и месни аграрни рефлеканти. 1925. г. било је насељено добровољаца 10.112 породица, који су добили 93.341 кат. јутара, а колониста било је и то: домаћих из оближњих крајева: 2.152 породице са 15.602 к. ј. и 5.022 породице страних колониста, т. ј. из удаљенијих крајева са 35.888 к. ј.

Као што се види, у северним крајевима употребљено је за насељавање преко 80.000 ха, док у јужним крајевима само око 71.000 ха. Али држава је ипак у главном помагала више насељенике у јужним крајевима у недостатку средстава. Сматрало се да насељеници у северним крајевима треба да сами дижу куће о свом сопственом трошку и заиста, нова села у Банату (Карађорђево, Александрово, Леоновац, Ечка, Банатско Аранђе-