Ekonomist

176

лово), у Бачкој у тополском срезу ну Футогу, као и око Вуковара у главном су подигнута из средстава самих колониста а са малом помоћи од стране државе. И ако су услови за колонизацију врло добри, ипак услед недостатка домова тај рад није иввршен потпуно и насељеничка села немају у многом добре хигијенске установе. Чак ни општ. домове ни школе нису местимице подигли. У многим селима немају добрих бунара. И да би се вадовољиле потребе ових 17.000 породица, потребна су велика. новчана средства, са којима Краљевина СХ С не располаже. А п сам домаћи капитал није довољно јак, а и хипотекарни зајмови нису довољно рентабилни те због тога ове насељеничке потребе остају невадовољене.

Као што се види из горњег разлагања, насељеници у јужним крајевима постају сопственици земље тек после десет година од насељавања, а насељеници у северним крајевима сматрају се вакупницима вемљишта без рока. И ако они већ сада плаћају и порез и општинске прирезе, јер насељеници у северним крајевима нису ослобођени плаћања порезе и прирева и самоуправних дажбина, као они у јужним крајевима. То доста смета пи вато је потребно да се донесе што пре закон о колонизацији и да се утврде насељеници као прави сопственици вемљишта, и да се регулише откуп који имају плаћати досадашњим власницима земље.

M. Факулта тивни откуп

Али услед парламентарних прилика у Краљевини СХ С закон о колонизацији, касио експропријацији и ликвидацији великих поседа није био донесен. И зато је влада Краљевине СХС покушала да омогући ликвидацију откупа од стране аграрне сиротиње и колониста, помоћу факултативног откупа. У чл. 38. закона о буџетским дванаестинама од 31. јула 1925. г. овлаштен је министар за аграрну реформу да до доношења закона о екепропријацији великих поседа и о колонизацији може одобравати продају и грунтовни пренос некретнина, које су стављене под удар аграрне реформе, а промашују законом прописани максимум и TO :

|. обрадиве површине аграрним интересентима свију врста и то онолику површину, на колико до сада по постојећим прописима имали су право закупа; и