Ekonomist

187

Ту се опет јавља колизија. два закона, Трговачког, и Грађанског Судског Поступка. Г. Др. Суботић је стао на супрот гледишту свих наших старијих ауторитетау меничном праву, Ст. Вељковића, Сп. Радојчића, Андре Ђорђевића, 5. Несторовића, М. Туцаковића, који су налавили, да се при искључењу из пасивне меничне способности има појам земљорадника узети у ужем смислу Трговачког Законика, јер се — како се то умесно напомиње, — изузетци имају најстриктније тумачити. Г. Д. Суботић напротив мисли, да се при интерпр етацији појма земљорадника може, сме, и мора узети у помоћ и 5 471 Грађанског Судског Поступка, односно Правилник Министра Правде издат као коментар и упутство за извршење овог параграфа. Ми се никако не можемо сложити са г. Др. Суботићем у његовом гледишту, јер налавимо да ова два Закона дају две разне повластице (позитивне или негативне, то не мења ствар) људима који се баве земљорадњом; и да је законадавац једну негативну повластицу, искључење из пасивне меничне способности, дао по једном закону једном много уже ограниченом кругу вемљорадника, док је по другом једном закону, тежећи да заштити ред људи који обрађују земљу од експроприације и пролетаризације, дао другу повластицу једном ширем кругу »вемљоделаца«. Ми се према томе придружујемо гледишту горе поменутих старијих правника, да се, де lege lata, појам сељака у погледу меничне неспособности има тумачити по, Тртовачком Закону у најужем смислу.

Мишљење г. Др. Суботића засновано је међутим не само на строгом тумачењу постојећих Закона, него и на једној општој и нескривено више пута испољеној намери да сељака што јаче заштити од зеленаша екстензивним тумачењем и прошири“ вањима појмова аналогијом са другим законима. У његово правно ревоновање увлачи се приметна доза социално-политичких и економских навора његових. Ту је он већ оставио терен постојећег законодавства и улазио у предмет де lege Тетепда. Тиме и нас ово доводи до те главне тачке нашег излагања. и.

Узме ли се појам земљорадника у најужем смислу или у оном средњем по Грађанском Поступку, у сваком случају долазимо до вакључка, да је данас преко 800) назшег становништва искључено из пасивне меничне епособности, а то би исто био