Ekonomist

210

reza na ukupni dohodak ı od poreza na ostavštine Jedan dio otpada na općine ı više samouprave pa bi se ı kod nas na isti način mogle financirati samouprave. Ove bi па taj način došle do potrebitih sredstava a da široki narodni slojevi ne bi trebali plaćati posebne oblasne prireze ı time zamrziti ovu mstituciju prije Još no što je po čela sa svojim radom.

Zakon o oblasnim financijama ız godine 199292 morati će se myjenjati čim oblasti pravo stupe u život. Ovom prigodom trebalo bi riješiti pitanja općinskih fimancija ı sve te probleme povezati ı zajedno riješiti. Ovako dok na Jedan prihod udaraju poreze ı prireze, država, oblast, srez ı općma, porezni tereti moraju biti previsoki ı privreda mora stradavati.

Reguliranje financija samouprava u njihovom odnosu prema državnim financijama danas Je jedno od najvažnijHh pitanja naše financije. Ako uvođenjem u život oblasnih samouprava dobar dio državnih funkcija prelazi na samouprave onda je skroz opravdano da se ı Jedan dio dosadašnjih državnih prihoda prepusti samoupravama, inače bi zavođenje samouprava imalo za posljedicu znaino povećanje poreznogp tereta a to naša privreda danas ne može podnjeti.

Prigodom regulacije oblasnih samouprava trebalo bi općini i oblasti prepustiti mnogo prihoda koje danas ubire država. Tako naša država ubire nerazmjerno mnogo taksa pa čak ı za takove stvari za koje u drugim državama ubire taksu lih samoupravna tijela u prvom redu općine, kao takse na zabave, motorna vozila ı slično.

Tačnoj podjelbi kompetencije između države, oblasti ı opčine mora slijediti tačna. podjelba prihoda da se ne događa da je Jedan ке isti objekt bude oporezovan ı od države ı od samouprave док јеdan drugi eventualno nije oporezovan ni u odgovarajućoj mjeri, ni od jednog: ni od drugog. Putem kojem su išle poslije rata mnoge države mora ići ı naša ı jednim posebnim zakonom tačno odredili koje će poreze, lakse ı prireze ubirati država, a koje opet razne samouprave.

ИЛ.

Bez dovoljnih financjalnih sredstava nema ni govora 0,pravoj samoupravi. Ako će samouprava ispravno vršiti svoje zadatke ona mora imati i dovoljno sredstava. 1 što je glavno priticaj tih sredslava mora bili osjegnuran posebnim finanejalnim. zakonima a ne odvisiti o dobre volje i raspoloženja ministra financije, centralne