Ekonomist

360

године онда комисион неће бити 43/,% већ са таксама и осталим око 6.20%. Значи камата би стварно изнела за обртни капитал око 12.70%, годишње.

Овако високу камату може примити само оно предузеће, које не даје сигурне гаранције повериоцима и које се налази пред банкротством, али У. Д. М. не сме пристати на овако не-

· озбиљне услове код толиких својих гаранција. Ако је У ДМ. учинила грешку задужујући се код Енглеске Трг Банке са 11.30% уз садејство Народне Банке и дуплу гаранцију дувана, не сме довволити да падне у још гору грешку да западне у овакав зајам ва чије остварење пристаје на далеко горе услове, дајући поврх свега искључиво право продаје дувана за извоз.

Једна је велика мана У. Д. М. што при таквим трансакцијама не консултира мишљење наше Народне Банке или наших новчаних завода, који би јој на сваки начин дали драгоцене податке и савете о данашњим новчаним пијацама.

Данас је општа светска криза зауставила многа индустријска предузећа или их свела на минимум, а капитали су се заклонили у сигурне руке, беспослени, у ишчекивању сигурних послова. Данас можете добити сваки капитал у ивобиљу и врло повољно, само ако му дате првенствену сигурност. Управа је у могућности да такву сигурност да и према томе ни у коме случају није смела дозволити дискусију услова предвиђених конвенцијом, који су се имали као илузорни одмах одбити, а понуда групе са таквим захтевима као неозбиљном сматрати.

Б Начин гаранције.

Не треба заборавити да за овај кредит У. Д. М. даје своје меничне акцепте који се могу обновити, у начелу домицилиране у Лондону.

Интересантно је да У. Д. М. не прави равлику између речи могу пџ морају. Реч »могу« не значи да морају, а то другим речима вначи, кад год група буде хтела, она може довести Управу у један тежак положај да јој менице не продужи већ да јој тражи наплату у пуном износу, одмах и бев и каквих равлога и санкција.

Оваква несигурност за дужника узима се само онда ако се нема вере у дужнику и ако се жели да дужник ради само оно што му поверилац диктира. Према таквом стању конвенција је илуворна и личи по мало на колонијалне уговоре.