Ekonomist

361

Ја не видим разлог за У. Д. М. да је толико притиснута да прима овакве услове. Или се стед гошал!ћ даје за време трајања уговора, или се он даје за три месеца па се укида, пошто се предходно наплати антиципативно камата и комисион:

Довољно је то што је У. Д. М. примила да менице буду домицилиране у Лондону, али група која узима толики комисион за своје посредовање треба да буде толико озбиљна и јака да осигура код Енглеске Банке правилну пролонгацију меница у реесконту. Није ли она то у могућности, значи не даје довољно гарантије.

Сем меничног акцепта за пуну бруто вредност кредита У. Д. М. обавезује се да преда уредне варанте групи на своје дуване п то рачунати вредност дувана за 60%, од вредноста коштања,или другим речима, мораће У. Д. М. ако би ангажовала цео кредит од око 500.000.000 динара плаћати камату за ту суму, док ће та сума ангажована у дуване служити као залога само за обезбеђење суме од 280 милијона динара, а за остатак мораће Управа дати дуване у које је ангажовала још својат 370 милпјона динара, који би се проценили са 60% да би дали обезбеђење за 500.000.000 динара. Значи за дуг од 500.000.000. динара управа има да ангажује новце у износу од 650.000.000 динара.

Природна је ствар да Управа мора да плаћа камату и на други ангажован новац у дувану, мора да рачуна камату за тај мртав капитал.

Овако излави тумачење из стилизоване конвенције.

Према томе камата за дужну суму неће бити као што смо раније обрачунали него већа за читавих 30% узев у обзир и мртав капитал ангажован у заложене дуване.

Као код инвестиционог зајма и овде је група предвидела тешкоће на које би У. Д. М. наишла када би однос одказала пре времена и то ако група не би хтела дати Управи Држ. Монопола обртни капитал предвиђен по овој конвенцији (чл. 26.). У таквом случају У. Д. М. има права да тражи накнаду за стварну штету учињену тим напуштањем али група има права да на основу чл. 37 конвенције тражи исплату о року свих меница у оптицају без права обнављања.

У овоме члану не прави се никаква разлика, са чије је стране учињен одказ и ко је крив. У свакоме случају чим дође до раскида, зајам се има исплатити.