Ekonomist

963

ИП. Продаја дувана за тзвоз

Код овога питања морамо се позабавити у ствари са техничком организацијом како је она предвиђена конвенцијом.

Главно је да група добија искључиву продају, како режијама тако и свима трговачким дуванским кућама.

Ради организовања продаје за извоз група бе употребити своје магацине и своје организације и да »неће вршити продају оријенталских дувана другог порекла на штету продаје дувана У. Д. М. То значи да група може продавати и друге оријенталске дуване који вероватно по њеном схватању, не би били на штету продаје дувана У. Д. М.

Из раније изложеног, ради централизације свију послова око извоза дувана, види се да се група обавезује да оснује у Београду један централни биро, који има за дужност да даје извештаје о дуванима, њиховим ценама, о њиховој продаји, да води рачунске књиге, да доставља наредбе У. Д. М. о сређивању дувана за извоз, о извршеним експедицијама, да врши надзор над радовима, да употреби за то стручно особље дирекције, три надзорна стручна органа и потребан број дирекција.

У. Д. М. даваће томе бироу 1%, од износа продаје на име накнаде »која ће се исплаћивати једновремено са комтпсионом од Тур, а сем тога У.Д.М. биће дудсна да плаћа месечне трошкове за пиздрисавање тога особља у износу од по 400 енглеских фунти. годишње на свако лице«.

Према томе У. Д. М. има да издржава цео централни биро и то по врло скупим условима. Ја не видим разлог зашто да се плаћа та организација, коју има да створи група, кад она већ за своје услуге прима комисион од 72% од продаје. У чему се онда састоји жртва комисионарске групе»

Али сем горње обавезе Управа се обавезује чл. 22. конвенције, да да групи накнаду на име њених трошкова постојеће организације, путовања агената и др. у проценту од 1 92% од бруто износа“"фактуре које се односе на продају.

Ово је једна невероватна ствар да је У. Д. М. пристала да плаћа горњи проценат од бруто износа фактуре, то значи, да Управа мора да плаћа провизију и на трошкове манипулације и на подвозне трошкове, као и осигурања а тако исто на плаћену магазинажу, евентуалну царину и др. Ово исто важи и ва комисион 77,% на продати дуван.