Ekonomist

362

Овом приликом да напоменемо и то да група у случају напуштања посла има Управи да накнади стварну штету (чл. 28) али ако У, Д. М. одкаже конвенцију »у новембру 1928 године«, онда се У. Д. М. обавезује да ислати групи једну накнаду која је равна половини износа количине провизије коју је група добила за потоње две бербе (чл. 27).

Према томе У, Д. М. ни у ком случају не може одказати конвенцију сем случајева предвиђених чл. 26. о којима смо већ говорили, пре ! новембра 1928 године, док група може у свако доба напустити посао, само уз накнаду стварне штете коју она причини.

,

В) Начин отплате зајма.

Сваки нови кредит мора пре свега служити за отплату неисплаћеног ранијег кредита и једино остатак до износа од 1,700.000 енглеских фуната остаје расположив за откуп нове бербе.

Чланом 35. Конвенције Управа се обавезује да положи групи месечне предујмове од 85.000 енгл. фуната преко Народне Банке. Ове исплате следоваће почев од четвртог месеца који буде следовао отварању кредита. Исплате овако вршене носиће интерес у корист У. Д. М. са годишњом стопом, која ће за један поен бити нижа од есконтне стопе Енглеске Банке. Камата ће тећи сутра дан по извршењу исплате у Лондону.

О комисиону се ништа не говори, значи да се Управи на њена потраживања, односно њене предујмове одобрава 49 са годишњим, обрачуном, док ће њен рачун дуговања плаћати камату од 12.70% годишње. Оваквих односа по текућим рачунима нема ни у нашим унутрашњим трговачким односима. Исто тако рокови теку од сутрашњег дана полагања сума и то тек онда, када оне буду исплаћене у Лондону, а то чини по неколико дана док се довнаке учине, а за то време новац лежи безкаматно. Самим тим што је зајам покривен меницама и што је предвиђено да се он сваке године у новембру обнавља, значи да се он у ствари не може сматрати као зајам дужи од једне године. Он се у ствари сваке године потпуно прекида, исплаћује и обнавља, разуме се да са тим иду и нови обрачуни камата, комисиони и провизија.