Ekonomist

-588

-oporezuje samo srazmerno vrlo mali deo naroda (trgovina, za_ natstvo, industrija, varoški kućni posed, privatni nameštenic1), “dok podleži 80%, naroda t. |. poljoprivreda, nesrazmerno manjem neposrednom porezu. Kao dokaz ćemo navesti da su na pr. na teritoriji Kraljevine Srbije ukupan državni porez na kirije i ma radnje preračunati u zlato, podeosiručemi prema predralnom nivo-u, dok iznosi porez na zemljište sa svima državnim prirevima računat u zlatu oko 30—935% татје песо pre rata. Na teritoriji Srbije ı Crne Gore iznosi ukupna suma poreza na zemljište sa svima državnim prirezima predviđena za 1997-28. god. 196 miliona dinara, dok iznosi porez na radnje sa državnim prirezima 177 miliona, a ukupan porez na zgrade (od kojeg je poljoprivredni oslobođen) GG miliona. Kad uporedimo površinu zemljišta, njegov prinos i broj agrarnog stanovništva sa srazmerno malim brojem neagrarnog stanovništva, Jasno je da je ovo poslednje mmoso više opterećeno.

4. Naš poreski sistem nije izjednačen, u velikom delu zemlje ne ubira se pored ostalih poreza još ı dohodarina, čija Je stopa vrlo osetljiva u onim krajevima, gde ovaj poreski oblik postoji. A naš poreski aparat pokazuje u pogledu svog savršenstva kod razreza i naplate poreza velike razlike između jednih krajeva i

rugih.

Uz navedenih činjenica sledi neosporan zaključak, da postoji poresko preoptlerećenje kod jednog dela naše narodne privrede, 6. ј. Код trgovine, industrije i zanatstva ı to u celoj zemlji, ma da je mera preopterećenosti u raznim krajevima različita. Što se liče poljoprivrednika smatramo, da se oni iz plodnih krajeva ne mogu sa opravdanjem žaliti na poresko opterećenje, dok уеrujemo da zemljoradnik iz neplodnih krajeva vrlo teško podnosi poreske terete.

Da li je naš narod uzet kao celina preopterećen Hiskalnim teretima ?

Odgovor na ovo pitanje može se dati — po našem mišljenju — na osnovu upoređenja nacionalnog dohodka, koji prosečno otpada na jednog stanovnika, a koji iznosi 5954 papirnih dinara godišnje, sa fiskalnim teretima, koje ima prosečno da podnosi 1 stanovnik, a koji iznose GG7.15 Din. (1925-26). odnosno 625.15 dinara (19927-28.) godišnje.

U prvom delu našeg članka došli smo do zaključka, da је "раб nacionalni dohodak vrlo mali, pa smo čak izrazili sumnju, da li je on u opšte dovoljan za ro i najelementarnijih