Ekonomist

589"

potreba. Za onog koji raspolaže tako skućenim sredstvima znači i oduzimanje male sume za Javne ciljeve u vidu poreza relativno veliki možda ı mnepodnošljiv teret. i

Prema tome dolazimo do rezultata da je liskalno opterećenje našeg nacionalnog dohodka sa 12.46%, odnosno 11.69% vrlo veliko, čak i preveliko u poređenju sa našom ekonomskom i poreskom snagom.

Krivica za naš težak položaj ne leži u prirodnim snagama zemlje, nego u glavnom u ljudima, u vođama našegz naroda, koji do sada nisu umeli, da upućuju narod i da ga potpomažu kod iskorišćavanja povoljnih prirodnih preduslova za naš ekonomski razvitak.

Spas našeg naroda leži n radu, u proizvodnji dobara, ı to ne samo u poljoprivrednoj proizvodnji nego i u industriskoj proizvodnji, jer se iskustvom na bezbrojnim primerima pokazalo, da agrarna proizvodnja bez industriske nije u stanju da dovede” narod do blagostanja, do razvitka umnog i materijalnog ı da mu obezbedi ekonomsku ı političku samostalnost.

Dr. Cveiko Gregorić.

Еволуција међународног радничког законодавства после рата

Међународна Организација Рада бележи сваким даном све више своје позитивне успехе на пољу завођења међународног радничког законодавства. Принципи које је прокламовала међународна сћагје ап (тата налазе све јаче примене у националном животу појединих држава, јер је њихова корисност опште призната за санацију економских и социјалних прилика у свакој држави. И при све већој увиђавности, да је под данашњим економским п финансиским приликама потребно организовати не само националну већ и светску производњу на принципу што већег приноса од рада, ови принципи, које је тако високо поставила ова међународна шарта рада, јесу, то се може слободно рећи, неопходан услов за остварење овога. Па ако реализација ових принципа и не иде тако брво, како би се можда у општој нервовности после последњег светског катаклизма желело, она је ипак ту, призната је као потребна, и она ће доћи.