Ekonomist

590 _ - -

Биланс Међународне Организације Рада за седам година њенога делања на пољу примене донетога законодавства није нарочито велики, али је потпуно задовољавајући, с обвпром на оно шта се у овоме погледу успело да оствари у ранијим годинама, када ове организације није било.

Из извештаја кога нам пружа Међународни Биро Рада за месец јули 1927 године: видимо, да је на десет одржаних до сада Мођународних Конференција Рада, а у смислу S 380. Версајског и осталих Уговора о Миру, донето — 26 конвенција (које је свака држава чланица Међународне Организације Рада морално дужна да ратификује такве-какве су), п 28 препорука (чијим се принципима треба да инспиришу све државе. чланице Међународне Организације Рада). Ове конвенције п препоруке, према конференцијама како су донете, јесу следеће:

а) Конвенције: -

Т,. — Са Конференције у Вашингтону 1919 год.

1. О ограничењу на осам часова дневно п на четрдесет и осам часова недељног радног времена у пндустриским предувећима ; | 0 незапослености радника ;

0 запослењу жена пре и после порођаја;

о ноћном раду жена;

о минимуму. доба старости ва пријем деце на индустриске

радове ;

6. о ноћном раду деце;

7. о забрани употребе белог (жутог) фосфора у индустрији жигица ; |

Ot M, CO O

П. — Са Конференције у Ђенови 1920 год. 5. о минимуму доба старости ва пријем деце на поморске радове»

со

о обештећењу незапослености проузроковане бродоломом; 10. о запослењу помораца ; ПТ. — Са Конференције у Женеви 1921. год. 11. о минимуму доба старости ва пријем деце на пољопривредне радове ; 12. о праву удруживања и коалирања пољопривредних радника; 13. о обештећењу несрећних случајева на раду у пољопривреди; 14. о употреби оловног белила у еликаретву ; 15. о недељном одмору у индустрији; 1 Bureau International du Travail — „Le progres des ratilications“-y „Les Informations Sociales“-vol. XXIII. ~ 1.