Ekonomist

старости за пријем младића као магацинских радника (колмена) п ложача на бродовима: о обавезном лекарском прегледу деце п младића запослених на бродовима ; и о једнаком поступању са страним као и са домаћим радницима у погледу обештећења несрећних случајева при раду ; затим Индија — о минимуму доба старости ва пријем деце у индустрији: и о обештећењу професионалних оболења ; Италија — о обештећењу несретних случајева у пољопривреди ; о једнаком поступању са страним као п са домаћим радницима у погледу обештећења несретних случајева при раду; и о ноћном раду у пекарама: Јапан о породиљама; о ноћном раду жена; о ноћном раду деце: о минимуму доба старости за пријем младића као магацинских радника (колмена) и ложача на бродовима; Летонија — о нобном раду у пекарницама; Норвешка — о минимуму доба старости за пријем деце на пољопривредне радове; о обештећењу незапослености проузроковане бродоломом:; о праву удруживања и коалирања пољопривредних радника; п о минимуму доба старости за пријем младића као магацинских радника (колмена) и ложача на бродовима: Холандија — о обештећењу несрећних случајева при раду : Пољска — о осмочасовном раду ; о породиљама ; о ноћном раду жена ; о једнаком поступању са страним као и са домаћим радницима у погледу обештећења несретних случајева при раду; Краљевина СХС.

— 0 осмочасовном раду; Шведска — о осмочасовном раду; Швајцарска — о недељном одмору у индустрији.

Интересантно, да је највећи број конвенција ратификовала Бугарска. Она је ратификовала 17 конвенција и то све конвенције изгласане на прве три Међународне Конференције Рада. Земље пак које нису ратификовале још ни једну конвенцију јесу: Уругвај, Португалија, Парагвај, Литуанија, Куба, Бразилија, Боливија, п Аргентина. Како су сем Португалије и Литуаније све ове земље махом имиграционе земље, т. ј. имају потребе за страном радном снагом, а особито Артентина, Бразилија, и Куба, значи да на супрот овој потреби ове земље немају никаквог домаћег законодавства за заштиту радника, бар не у смислу принципа модерног интернационалног радничког законодавства.

Од осталих земаља које би нас могле интересовати, Пољска има 14 ратификованих конвенција, и то: о незапослености; | о минимуму доба старости за пријем деце у индустрији : о ноћном раду деце; о забрани употребе белог (жутог) фосфора; о ми-

38*