Ekonomist

брак - __

венција, која је прошла кров страховите перипетије свога развића, и која пружа једно велико п мучно искуство ва Међународ. Организацију Рада. Ограничити радно време на 8 часова дневно, то је један од најважнијих захтева целокупне радничке класе, и база за изградњу целокупног радничког законодавства.

Само по себи оно представља читаву револуцију не само у радничком животу већ п у односима који треба да постоје између капитала и рада у области пропвводње. Остављајући на страну, а што у осталом и није предмет нашег данашњег излагања, психолошке, хигијенске пи моралне стране самога осмочасовног радног времена, ми ћемо се п овде ограничити само на то да кажемо неколико речи о приликама под којима се осмочасовно радно време као интернационална норма развија у напионалнорадничко Законодавство. _ :

__Конвенцију о осмочасовном радном времену ратификовало је без икаквих ограничења и услова 7 држава, и то : Белгија, Бугарска, Чиле, Грчка, Индија, Румунија и Чехословачка. Условно су ратификовале ову конвенцију : Аустрија, п то да има да ступи на снагу тек кад је ратификују п остале суседне семље : Француска, под условом, да конвенције има да ступе на снагу кад је ратификују Немачка и Велика Британија ; Италија, кад је ратификују Немачка, Француска, Белгија и Велика Британија, и Летонија кад је буду ратификовале суседне балтичке земље.

Препоручена је ратификација ове конвенције законодавним телима, пи то: у Немачкој, Аргентини, Бравилији, Данској, Шпанији, Естонији, Литуанији, Парагвају, Холандији, Пољској и Уругвају. Готово у свима овим земљама у припреми је и ваконодаветво-за примену ове конвенције. На једном пак месту напред ми смо истакли неколико земаља које су у принципу спровеле осмочасовно радно време, п ако нису ратификовале ову конвенцију. :

Као што се види, број ратификација све конвенције врло је мали, п није ниуколико вадовољавајући, ес обзиром да је то једна од конвенциа на коју највише полаже радничка класа. И нема скоро ни једне Међународне Конференције Рада да прође, а да се не чују протести па чак и претње од стране представника радничке класе због ситуације у којој се налазе ратификације ове конвенције.

Сем Чехословачке а од скорог времена пи Белгије, које су

индустриске земље, све су друге земље безначајније, које су.

ратификовале ову конвенцију. Према томе, природно је, да су