Ekonomist

60 O а

свих чланова Међународне Организације Рада, потписујући Уговоре о Миру п Пакт о Друштву Народа, којим су се обавевали да ће радити на одржању ових двеју институција, као п на остварењу принципа у Преамбилу ХИ. Дела — о Раду п чл. 427 Версајског Уговора и осталих Уговора о Мтру. И свакако услед ове моралне обавезе, владе великих индустриских земаља и пошле су да траже неку могућност једновремене ратификације ове конвенције, као л узајамну гаранцију, да ће се иста подједнако примењивати у свакој од ових земаља. У овоме су смислу и одржане конференције Министара Рада дотичних вемаља 1924 тод., 1925 п 1926 год. у Лондону

Конференција у Лондону која је одржана у времену од 15—19 марта 1926 год., п којој су присуствовали Минпетри Рада : Велике Британије, Немачке, Белгије пи Француске, као и од стране Италије г. Де Микелис, изгледало је да ће довести до неких прогреса. На овој конференцији донети су пи пзвесни закључци у погледу интерпретације извесних одредаба ове конвенције, после којих се веровало, бар по мишљењу Међународне Конференције Рада из 1926 год., да више никаквих сметњи нема, да ове вемље п приступе у ствари ратификацији ове конвенције.

Односно карактера ових закључака, онп се нису могли сматрати као неке клаузуле једног новог протокола, који би допуњавао или замењивао клаузуле ове конвенције. Они су ангажовали само државе заступљене на овој конференцијп у Лондону, и обавезивали су само њих једну према другој ; док све оне које нису узеле учешћа на овој конференцији биле су слободне да усвоје или не дотичне закључке.

Али пако је изгледало да ће конференције у Лондону довести ускоро до ратификације ове конвенције од стране оних држава које су узеле учешћа на њој, ситуација је изненада узела сасвим други обрт. И није се тако рећу конференција још ни равишла, а изгледало је да ће све бити компромитовано.

Тако у Италији донет је 30. јуна 1920 год. бр. 1096 уредба —- закон о радном времену чији текст једноставно гласа: »До новог наређења, и узизетно од уредбе — закона од 15 марта 1993 год., бр. 692 и радних уговора, који се њоме предвиђају, сва индустриска, трговачка и пољопривредна предзуећа могу да повећају радно време својих радника u намештеника за један час«. ==

"По уредби — закону од [5 марта 1923 год. предвиђеноје било, да се прековремени часови рада преко осмог часа плаћају