Ekonomist

609

мизмом. Ово у толико пре, што су они сваким даном све повољнији, и можда се може баш у прилог томе додати, да у колико су спорији онп су у толико и сигурнији.

Душан М. Јеремић.

ПРИВРЕДНА ХРОНИКА

Из праксе Државног Савета по финансијским споровима ЈЕ

Сплитска Подружница Брачко-Американске Банке Д. Д. у Супетру, поднела је тужбу Државном Савету противу решења Министра Финансија од 16 јула 1926 год. ЦБр. 1179, због одбијања од тражења повраћаја више наплаћених царинских дажбина на ломљени пиринач по декларацији Сплитске Царинарнице Ms. Бр. 226. То решење гласи: »Брачко-Американска Банка Д. Д. у Супетру, моли да јој се врати царинска дажбина код царинарнице у Сплиту по декларацији Ув. Бр. 226 од 14-ТУ-1925 год. Поводом ове поднете молбе расмотрио сам односни предмет па сам нашао, да је потраживање молиоца неумесно из разлога : Што није поднео прописно обележене угледе робе, сходно чл. 55 цар. вак. Стога а на основу чл. 56 Цар. Зак., а по саслушању Царинског Савета решавам да се молиоц одбије од тражења као неумесног, с тим да се противу овога решења може жалити Државном Савету у законом року од дана предатог му решења«.

"Тужбени су наводи следећи : »Погрешио је Министар Финансија, односно Ген. Дир. Царина, када је нашу жалбу противу решења Сплитске Царинарнице тужбеним решењем одбацила, позивајући се на чисто формални разлог из чл. 55 Цар. Закона. Јер чл. 23 пом. закона не може се на овај случај применити, пошто му није дата повратна сила и чл. 54 Цар. Зак. не затвара пут административно судски а у колико га затвара у толико се не сме примењивати као противан доцнијем закону о Државном Савету и Управним Судовима. Декларацијом Ув. Бр. 226 од 14 априла 1925 год., пријавили смо 100 врећа В.А.Б. 845, кгр. 10.000 пиринџа ољуштеног који је оцарињен по ТБр. 5 тач. 1. Овакву пријаву, противну своме уверењу и каквоћи робе, учинили смо, да би смо избегли евентуално поступање по чл. 166 цар. зак. знајући да за нетачну пријаву на штету државе можемо новчано одговарати, а да нам закон у чл. 56 пружа могућност да рекламирамо и добијемо повраћај царина ако смо је више платили. У томе циљу извадили смо надлежним

Економист 39