Ekonomist

615

бијп садањи казнени законик, који је рецепција Пруског казненог законика од 1853 год. и најзад у Црној Гори садањи казнени законик који је рецепција српског права са извесним незнатним изменама. Како је са кривичним законодавством тако је и са грађанским, трговачким и меничним, стецишним поступком и др. Додајмо овом приликом још и то, да у Војводини не постоји кодификовано приватно право као једна систематска целина, већ важи садање угарско обичајно право. Као што се види, код нас у овоме погледу постоји прави судски фелерализам.

Напред поменута пресуда Државног Савета је потпуно правилно и законито расправила овај конкретан случај ништећи решење Генералне Дирекције Посредних Пореза. И заиста кад је у напомени 2. ТБр. 174 закона о таксама речено »такса ва тужбу«, онда је потребно појам тужбе, разуме се код редовних судова, узети онако како то прописују законодавства појединих правних подручја у нашој земљи, пошто ће у сваком конкретном случају важити према извршеном правном послу оно право, које специјално важи на територији судског подручја на коме је правни посао и свршен.

Са ових разлога као што се види, код нас постоји заиста прешна потреба да се законодавство, бар судско, што пре унифицира, јер овакав један конкретан случај и многи други њему слични дају нам очигледан пример, колике штете може бити по правни саобраћај ако овакво стање и даље остане.

Де Д: Д.

Из праксе Београдског Касационог Суда (Гарантно писме, — Грађевински уговор. — Чек.)

Књига судије Касационог Суда г. Србислава Ковачевића »Судека Пракса у 1925. год.« о којој смо већ писали у »Економисту« поводом бланко-меница (број 6 од јуна о. г.), садржи врло интересантно градиво и у погледу других питања из трговачког права.

Једна одлука Касационог Суда (11 одељ. од 17 ] јуна. 1925. год. Бр. 5215) расправља питање о садржини меничног јемства, када се исто даје у облику гарантног писма. У нашој банкарској пракси уобичајна је операција издавања гарантних писама, која државна надлештва примају од предузимача на име кауције NI замену готовог новца или хартија од вредности, а која се такође употребљавају као обезбеђење различних уговора па и меничних. У овом последњем случају за лице, које захтева од свога меничног дужника гаранцију банчину, врло је важно да би и банка постала менични дужник те одговарала по меничном поступку. Али за то је потребно да гаранција