Ekonomist

питалистичких предузећа носи савевни карактер, али није задруга: с друге стране, унитарно задружно индустријско предузеће је задруга, али нема савезног карактера. »Задружни« карактер се, дакле, састоји у нечему другом.

Није тачно нал=зити га у особитој правној природи задруга, т. ј. у постојању или одсуству код њих својства прав-= ног лица, и у карактеру одговорности чланова за обавезе задруге. На основу ових знакова не може се наћи у задругама ништа специфичко абог тога, што су у овим погледима задруге веома различне. Тако задруге као уговорни савези представљају зостебаз општег грађанског права, обрнуто се задруге као савезне и унитарне економије јављају као удружења која имају право да иступају и вани као ко лективна јединица. Данас владајуће мњење признаје такве задруге као правна лица, т. ј. као организације исте природе као што су и акционарска друштва или друштва са ограниченом одговорношћу. Али, ако се чак придружимо супротном мишљењу и ако споменуте задруге не признамо као правна лица, то мњење онда не признаје ни ортаклук јавни ни ортаклук“ командитни као правна лица,

Што се тиче одговорности чланова, то су опет међу задругама заступљени сви типови почевши од солидарне одговорности чланова целим својим имањем и завршујући одговорношћу у величини положеног задругарског уделаз. Будући да, е друге стране, и незвадружна удружења знају Ba неограничену одговорност, то и у овој области није могуће да се Tpazm differentia specilica вадруга. :

У чему пак онда лежи њихов врес сит ?

"По мом мишљењу, он се узалуд наново тражи у нечему, шта до сада нису приметили ни теоричари задругарства, ни практичари — задружни радници. Не, та ознака је одавно утврђена и од једних и од других, и ако није била досада тачно проанализирана. Ова се одавна установљена специфичка особина задруга јасно види, ако се узму и орле један са другим:

! Тако српски Закон о земљорадничким и занатским задругама од 8. децембра 1898. равликује (чл. 2) : задруге на основи неограничене и на основи ограничене одговорности вадругара, т, ј. »солидарно целим својим имањем« те усамо до извесне унапред утврђене суме« која »не сме бити мања од задругарског удела«. (чл. 78.). (Види Др. Богдан Ст. Марковић. Коментар закона о земљорадничким и занатским задругама. У 1924. отр. 5).

,