Ekonomist

580.

пречим. Полицијске власти су чак дејствовале преко Минчистарства Унутрашњих Дела, као и жандармерија, да се те дужности ослободе. И они су прећутно ослобођени, На тај начин, да би се држави обезбедио овај приход, морали су служ= беници финансијске власти појачати надзор, напрежући се _све више и дању а нарочито ноћу, кад се забаве највише и _ врше, што је било скопчано и са трошком и са изванредним напорима физичким.

Услед тога, само собом наметнуло се питање о накнади ва овај прековремени и ванканцеларијски рад и питање о наградама контролних органа ту је добило свој пун израз.

То питање регулисано је после много муке и врло велике преписке нешто раније на тај начин, што је контролним органима по решењу Министарског Савета од 6. октобра 1920. године одређена накнада, за ноћне изласке у већим градовима по 10 динара или 10 круна а у мањим по 5 динара или 5 круна, али се ова малена награда исплаћивала врло тешко, после много формалности и тешко отвараних кредита преко Генералне Дирекције Посредних Пореза. Ови случајеви учесталих дефраудација навели су надлежне да размисле и о чиновничким накнадама и ставе их на законску основу.

Треће измене

Тако стање остало је све до доношења Закона о' Државној Трошарини, Таксама и Пристојбама од 27. јуна 1921. године. И у овом закону Т.Бр. Уда. претрпео је извесне измене. Представници кинематографа и др. забава успели су да своје питање каналишу кров трговачке коморе и преко других привредних организација и да му даду изглед једног привредног питања, а као последица тога дошло је снижење таксе од 30% на 20%. Тако нови закон код тарифног броја да. предвиђа за поворишта и уметничке концерте таксу од 10'% и ва све остале 20%. Ho m позоришта и уметнички концерти платиће 20% таксу ако се приреде са пигранком.

На забаве са добровољним прилогом плаћа се једна или друга такса (10% или 20%) према томе којој групи забава припада. Ослобођења од ове таксе проширена су кроз'4. напомену и на »концерте и забаве које приређују школска управа или омладина у корист ученика дотичне школе у школским локалпма«. ј