Ekonomist

581

УГако исто ова такса не плаћа се за научна предавања, "научне и привредне изложбе или вечери и вежбе соколских (орловеких) п гимнастичко-спортских друштава. Али ако се уз ове приређују и игранке наплатиће се такса по тач. 2. овог тарифног броја« (20%).

Исто тако п »добровољне пожарне дружине, које се саме издржавају, не плаћају уошште ову таксу ако приређују концерте или забаве искључиво у корист набавака и потреба у пиљу обезбеђења од пожара«.

У 5. напомена озакоњени су прописи из правилника о HOступку за жалбе при употреби правних средстава (лекова).

Међутим правилник за извршење овог тарифног броја. воји је имао карактер посебног — специјалног поступка, претворен је у један једини члан (47) новог таксеног и пристојб. правилника од 20. јула 1921. године. Сваки његов дотадашњи члан претворен је у једну тачку члана 47., и тако измењен и допуњен проширен је на 78. тачака у коме је предвиђен цео поступак око наплате ове таксе. Уочљивија измена налази се у тач. 77. где је ва повраћај предвиђен рок од 90 дана по чл. 22. Зак. о Држ. Трошарини, Гаксама и Пристојбама, изувев повраћаја таксе по непотрошеним улазницама за тачно одређена седишта. За тај случај остао је и даље рок од пет дана.

Четврте измене и допуне Т.Бр. 9да

У изменама и допунама закона о Државној Трошарини, Таксама и Пристојбама од 20. децембра 1921. године тарифном броју Уда. додате су још две напомене 6. и 7. У 6. напомени је створена законска основа за накнаде контролним органима и она гласи:

»Министар Финансија може за ноћну службу, а Ba контро_лисање извршења прописа овог тарифног броја одредити чиновницима и нарочиту награду«.

У 7. напомени озакоњен је пропис правилника да се за "нераспродате улавнице може такса тражити у року од пет дана, па и за повраћај паушалне таксе за шта рок није био видљиво означен ни у тач. 45. ни 47. Таксеног п Пристојбинског Правилника. i

Та напомена гласи: 7

»Довраћај таксе за нераспродате улазнице или паушалне "таксе за дане за које не постоје услови због којих се она наплаћује, може се тражити у року од 5 дана од дана последњег приређивања или од кога су престали услови ва наплату ове таксе«.