Ekonomist

: 5 = 1 55

вредности и инфлације националне папирне валуте. Разумљиво је што је државни фиск запазио овај огроман прилив већих варада и што је пожурио да ове установе пореже према њиховој стварној привредној моћи.

Зато је пом. чланом 6. закона о буџетским дванаестинама бруто приход од ових радња, порезан са 20% почев од 1. cemтембра 1922. год. – _-

Тај нови законски пропис гласио је дословно :

Члан 6

„Изузетно од Т.Бр. Уда, од 1. септембра 1922. год. плаћаће барови, кабарети, орфеуми, варијетеи, кафешантани и све остале установе сличне врсте на име таксе 20% од целокупног (бруто) прихода у локалу (од улазница, продаје програма, гардеробе, пића, јела п све друге врсте прихода, које би довитљиви приређивач био у стању измислити).

Власници дотичних радња дужни су водити књиге судом потврђене, у које су дужни свакодневно уносити целокупан (бруто) приход дотичне радње. Ко то не учини или их нетачно води или неистините приходе показује, па се то утврди од стране надлежне надзорне власти које министар Финансија одреди, кавниће се новчано од !000—10000 динара.

Тако исто дужни су у свако доба ставити на увиђај дотичној одређеној власти све књиге ради потребне контроле. Ко то не учини пли омета казниће се горњом казном.

Полагање ових такса морају власници вршити у готовом новцу за протеклих 10 дана најдаље за даљих 5 дана. Ко то не учини казниће се такође горњом казном.

Ближе одредбе прописаће Министар Финансија правилником“, Овај пропис ускоро је предвиђен и у чл. 206. Фин. Закона "ва 1922. годину, а брво иза тога добио је и свој посебан правилник са посебним поступком. —

То је правилник од 25. августа 1922. год. Он је ступио на снагу 1. октобра 1922. године, има 25. чланова и у њима је прописан цео поступак око наплате и обевбеђења ове таксе као и казнено поступање на случај неблаговремено плаћене таксе, дефраудације и других неисправности.

Ту је први пут предвиђено и то да пробну контролу врше "органи финансијске контроле. Дотле су одељци финансијске контроле, према чл. 47. Т. и Пристојб. Правилника, могли

E