Ekonomist

582

„Измене Чл. 47. Таксеног п пристојбинског Правилника -

Тако је стање остало до !. јануара 1922. године. Изменамаи допунама Таксеног и Пристојб. Правилника од тога дана измењен је и допуњен унеколико и правилник за ову таксу, односно тадашњи чл. 47. општег Таксеног и Пристојб. Правилника. -

: Међу тим изменама, којих нема много, од ивмена начелне природе биле би ове :

1. Допуњена је тачка |. чл. 47. у толико да се место где се дотле говорило : да се такса 10% наплаћује-за позоришта, измени у толико да гласи: за држсавна позоришта, што значи да су се државна и државом повлашћена позоришта хтела издвојити у први ред, ма да се признаје то ослобођење и »уметничко-дилетантским позориштима «.

(Ова измена не штимује добро-са законским проптсом уз Т.Бр. Уда. где се каже за позоришта — дакле сва позоришта. — важи стопа 10%. Дирекција Посредних Пореза овим изменама хтела је на сву прилику нешто друго, па се уплашила и стала на по пута, те сад изгледа да би могло бити и неких позоришта, која нису побројана у тач. |. чл. 47. правилника IL која би, противно јасном законском пропису, морала платити ову таксу-у 20%, у месте 10% на улазнице. То није први несигурни потез у овим променама, али се не можемо на томе задржавати.

Друга важнија исправка начелне природе била би у допуни тачке 64. чл. 47. по којој се има сматрати као дефраудација и то кад неко улазнице, таксиране по мањој цени, продаје по скупљој цени. Остало је без већег интереса.

Пета измена Т.Бр. 9да

Законом о буметским дванаестинама Ba месец јули 1922. године извучени су испод прописа Т.Бр. 9да. барови, кабарети,, орфеуми, вариете-и, кафешантани и сличне установе.

То је било средином 1922. године, у доба кад су ове установе необично сјајно радиле и правиле баснословне послове. По већим градовима мало ког месеца да нису ницали нови баponu, вариете-и, дансинви п сличне луксузне установе Ba провод, а обрт њихових завидних послова појачавао је не само врло активан привредни живот из тог доба, већ и еве већи оптицај новчаница на тржишту, услед замене огромног броја крунских