Ekonomist

585

Тако су у прописе Т.Бр.9да. ушли и прописи чл. 6. закона о буџетским дванаестинама за јули 1922. године и чл. 206. Фин. закона ва исту годину. _ - i

У новостидизованом Т.Бр. 9да. који је, као такав ступио на снагу 15. новембра 1923. године, запажају се ове. измене и допуне: Е Т

1. У тачки !. уживају повластицу да плате ову таксу у износу од 10% од вредности продатих улазница поред позоришта и уметнички концерата и коњске трке.

У 4. напомени међу установама које ову таксу не плаћају унето је и Друштво Црвеног Крста пи све његове установе.

У 5. напомени унете су одредбе о плаћању 20% таксе од целог бруто прихода на барове, кабарете, варијете-а и т. д., е су дотле, као што смо видели, биле предвиђане финансијским онима. На тај начин, уношењем ових такса у закон о такта, дат им је карактер сталности..

У 6. напомени измењена је дотадашња надлежност ва жалбе на одређену висину ове таксе која се одређује паушално. Дотле су ове жалбе у првом степену расматрале окружне финансијске управе и финансијске дирекције, а решења ових Генерална Дирекција Посредних Порева, а овога пута прописано је да се жалбе против решења којима је одређена »паушална« такса изјављују Генералној Дирекцији Посредних Пореза.

Исто тако прописано је и да се све жалбе по осудамла WBјављују Генералној Дирекцији Посредниг Пореза из целе земље, а не Делегацијама Министарства Финансија, како је то (изузев Србије, Црне Горе и Војводине) раније прописано било.

У 7. напомени уноси се још један нов облик ове таксе. Заводи се нова такозвана контролна такса која износи 5% на суме наплаћене таксе из Т.Бр. дда. и Т.Бр. 996. Из сума ове нове таксе имају да се исплаћују накнаде органима финансијске контроле, а претек да иде у државну касу као нов извор при хода.

кој зак гају

(

Историја овог новог прихода кратка је. Видећи како се мучи грдна мука око исплате накнаде контролним органима ва ноћни прековремени рад, писац ових редака написао је у часопису »Пореска Служба« Св. 4. ва април 1922. године један чланак у коме је пледирао да питање накнада контролним органима регулишемо и ми, као и Белгија, увођењем једног »приреза« од 29, на износ таксе из Т.Бр. дда. Изнео сам да је контрола над наплатом ових такса у Белгији, као и код нас захт