Ekonomist

286 вала изванредне напоре и издатке, па је тамо у прво време било

предвиђено да накнаду контролним органима дају сами при-

ређивачи. После-се увидело да је то непрактично па је уведен

5% прирев на таксу, ва који је ондашњи Министар Финансија,

а потоњи Министар Председник Тенис, подносећи га парламенту

на одобрење, рекао да ће он поред подмпрења накнаде контрол-

ним органима, остављати и један леп вишак државној каси, јер

је ту у истини био нов порев из кога се тек пзвесан део издвајао

ва намењену циљ.

Чланак је, изгледа, имао дејства, јер је п код нас исти »прирев« на таксу из Т.Бр. 99а. уведен поменутом 7. напоменом.

У 8. напомени стављени су на законску основу прописи о повраћају таксе за нераспродате улазнице или »паушалне«, кад ва то постоје услови и рок утврђен на пет дана.

9. напоменом укинути су сви дотадашњи други државни намети ове врсте ако би их било.

Правилник је такође проширен. Он је у свему саображен новој редакцији тарифног броја Ода. и примио је у себе поред · свих ранијих прописа чл. 47. таксеног и пристојбинског правилника п све прописе правилника о баровима, кабаретима и т. д. од 25. августа 1922, године, који се потпуно стопио са ранијим прописима те су у таксени и пристојбински правилник унети сви ти прописи као један једини члан 103. Овај члан садржи у себи прописе у 140 тачака, тако да је то један од највећих чланова измењеног п допуњеног таксеног и пристојб. правилника и сасвим се јасно истиче као потпуно засебан правилник који је силом угуран међу друге таксене прописе,

Контрола над радом установа које плаћају ову таску поверена је органима финансијске контроле још пре ових последњих законских измена наредбом Државног Потсекретара за Финансије од 27. октобра 1922. год. Бр. 26760 и та је контрола остала у њиховој надлежности све до данашњих дана.

Седма измена.

Таксене ивмене које је донео пале оста закон за 1927-28 годину нису мимоишле ни овај тарифни број и његов правилник. Тенденција ових измена и допуна иде у главном у два правца : да се проштри круг установа које се у опште пли само за пзвесне случајеве ослобођавају од плаћања ове таксе п да се појача контрола и осигура што јаче притицање овог прихода.

Да би сеизвела прва намера проширена је четврта напомена уз овај тарифни број, која говори о ослобођењима од пла-