Ekonomist

551

1925. г. ми смо увели нову царинску тарифу с намером да имамо једну основу за трговинске преговоре. Али ми смо били потпуно свесни тога да су царинске баријере сметња ва међународну трговину и зато смо у сваком новом уговору смањивали царинске ставове. То показује да наше царине нису биле уведене у чисто протекционистичком духу и да оне неће бити сметња за развијање трговинских односа са другим државама.

Наша је нада у сагласности са препорукама ове конференције, да народи треба да предузму кораке и да смањују царинске баријере које сметају трговини, и ми се надамо да Бемо то постићи. Намера нам је да помажемо слободу трговине свим средствима, да уклонимо све забране на извоз и увоз, да уклонимо сва ограничења у овом погледу и да реорганизујемо сва државна привредна предузећа, да би их ставили на исту основу као и приватна. Упрошћавање даринских ставова, изједначење царинске номенклатуре и стабилност царинских ставова показују такве жеље, против којих не може нико устати и чија је корисност јасна. То исто вреди и за препоруке, које се односе на промену царинских формалности и трговинске статистике. Наша индустрија врло је млада и она је подигнута недавно. Она је у једном стању инфериорности, јер, прво, она има велике амортизационе трошкове и, друго, она нема довољно капитала и плаћа велике интересе, а нема довољно извежбаних радника. Али наша индустрија није створена само услед инфлације нашег новца, како многи мисле. Она је економска нужда, јер наша индустрија даје посла вишку наше популације.

Развијање наше индустрије везано је интимно са питањем исељавања из наше државе. Имамо око 600.000 исељеника у Сјед. Америчким Државама, а око 400.000 у осталим државама. . Ово је релативно високи проценат од нашег становништва које броји преко 12 милиона. Потребно је зато да се запосли оно становништво које је приморано да остане код куће због заштитних мера против усељавања, које су донеле извесне државе.

Развијање наше државе условљено је, према томе, не само потребом рационализације и стандаризације, него је оно и средство да запосли вишак становништва. Ми смо врло задовољни што је конференција расматрала питање »дампинга«, јер су »дампингом« угрожене многе гране наше индутрије. На жалост, морам рећи да мере, препоручене раволуцијама односно дампинга, нису од великог утицаја.

~