Ekonomist

___Што се тиче сметњи у саобраћају, чиним резерву односно -оних препорука из меморандума Међународне Трговачке Коморе -0 трговинским баријерама, јер неке од ових препорука нису у сагласности са уговорима о миру и са међународним конвенцијама. Као што сам рекао, вишак нашег становништва "запоблен је у домаћој индустрији, пошто наша пољопривреда "није у стању да запосли све становништво.

Наша држава, по својој структури, првенствено је пољо"привредна земља. Она има вишкове у аграрним производима "које извови на светска- тржишта, а нарочито у средњеевропске државе. На светском тржишту наши пољоприврелни производи имају да издрже велику конкуренцију. Наши производни трошкови већи су из равних узрока. Зато је потребно прећи на интезивну производњу и смањити производне трошкове по јединици. То се може само учинити употребом капитала.

Зато је од виталног интереса ва нашу пољопривреду да добије јевтин пољопривредни кредит, и ми констатујемо с великим задовољством да су наши предлози односно повећања куповне снате пољопривредног становништва, које сам учинио на пленарној седници конференције. примљени и унесени у резолуцију ове конференције. Ми се надамо да ће повећањем стандарда живота пољопривредног становништва бити боље и за државе повериоце, јер развијање производних снага као и куповне моћи у земљама које се вадужују повећађе тражњу индустриских продуката. У сагласности са препорукама резолуција ове конференције, ми се надамо да ћемо бити способни да подигнемо нашу производњу и тиме унапредимо опште благостање целог света. Ја смем да изравим наду да дело ове конференције неће остати збирка корисних научних препорука -ове одличне скупштине, савване трудом Друштва Народа, него да ће одговорне владе узети у обзир ове препоруке у својој будућој економској политици«.

П. Питање »Средње Европе«

На конференцији, и то у пленарним седницама, три говор"ника су се дотакла и »питања Средње Европе« и то г, Др. И. Р. Цимерман, холандски делегат, бивши Генерални Комесар Друштва Народа за Аустрију, г. В. Т. Лејти, енглески делегат, "познати економист који је са париским професором г. Ристом