Ekonomist

55:

Затим говорник излаже неке главне међ тим »бевбројним и равноврсним« противречностима. Пре свега неједнакост у 00таству појединих земаља. Док у Сједињеним Америчким Државама на једнога становника долази 2.091 долара националнога богатства, дотле у Италији је тај број 23!, у Јапану 268, а у Индији чак 124, то јест 11 пута мање него у Америци. Национални доходак је пак 20 пута мањи. Текстилни радник у Америци зарађује 60 до 90 долара месечно, у Кини зарађује свега 3 до 4 долара. Затим место осмочасовног радног времена. у Кини се ради 12 до 17 часова и то свих седам дана, без недељнога одмора. Најопштија и најједноставнија противречност је пак она која постоји између производног капацитета индустрије и куповне моћи пијаце. Услед тога чак у Америци многе гране индустрије раде свега са 75%, свога капацитета. Па противуречност између привредне ситуације радничкога сталежа и капиталистичких предузетника. У Америци на пример 79% свих акција налазе се у рупама једне знатне мањине од +% акционара.Од дивиденди равдељених у 1924. г. је свега 8% отпало на раднике. Па проблем беспослице. Према подацима Друштва Народа број беспослених радника. са члановима њихових породица износи 20 милијона.

Не мање важна је и противречност између капиталистичке индустрије и пољопривредне производње. Куповна моћ пољопривредних производа пала је испод90%, према предратној. Она се креће између 74% и 90%. Затим између капиталистичких група између себе. Па противречност између европско-американског капиталистичког система и социјалистичког система СССР-а

Овај контраст између два потпуно супротна система не вначи да је позитивна борба међу њима неизбежна. Сопијализам није само систем привредне и националне једнакости. Он је пре свега миротворан: Сарадња између њих је потпуно могућа па и корисна, Удео С.С.С.Р-а у светској трговини 1925. г. био је нешто преко 112%, док је пре рата био 4%. Ово смањење је настало пре свега услед недостатака погоднога кредита. Jom једна противречност коју г. Оболенски нарочито истиче јесте борба између великих империјалистичких држава и колонија, семиколонија, доминиона и т. д. С.С.С.Р. гаји највеће симпатије за ослободилачке покрете колонијалаца а нарочито за кинески народ.